В доклада на САЩ за религиозната свобода: Отказ за джамия в София и жалби на

В доклада на САЩ за религиозната свобода: Отказ за джамия в София и жалби на “Свидетели на Йехова”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През 2022 г. правителствата на някои страни са продължили да прилагат сериозни ограничения на религиозните свободи, като в същото време е имало и прояви на обществена нетърпимост и на насилие срещу хора заради техните убеждения. Това констатира Държавният департамент на САЩ в публикувания вчера Доклада си за религиозната свобода по света. В него е компилирана информация за състоянието на религиозните свободи във всички страни по света, като за всяка отделна държава има отделна секция, в която е публикувана подробна информация.

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Ахмед Муса и 13-те имами

ВМРО: В центъра на София няма място за нова джамия

В секцията за България се отбелязва, че българската конституция гарантира свободата на вероизповеданията и на съвестта, но има общини с наредби, които забраняват различни религиозни дейности на нерегистрирани групи.Споменава се, че през април миналата година Върховният касационен съд е отменил присъдите на 12 роми мюсюлмани, осъдени през 2021 г. за подкрепа на ИДИЛ и разпространение на салафитския ислям, наред с други обвинения, и е върнал делото на Пазарджишкия окръжен съд за ново разглеждане.


Обръща се внимание и на изявленията на мюсюлмански лидери, че Столична община не е откликнала на молбите да даде разрешение за строеж на нова джамия.

Цитирани са също представители на “Свидетелите на Йехова”, според които някои общини ограничават дейностите им. Те се жалват, че местните власти във Варна продължанаг да възпрепятстват изграждането на Зала на Царството на Свидетелите на Йехова въпреки решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). От “Свидетелите на Йехова” съобщават още за случаи на тормоз и заплахи от страна на обществеността, които те отдават на възобновяване на дейността им след двугодишна пауза поради ограниченията на COVID-19. Във Варна трима лица са нападнали физически член на организацията, който се опитвал да потуши инцидент на тормоз срещу трима членове на група, занимаваща се с прозелитизъм.

И САЩ се обявиха против Луковмарш

Обърнато е внимание и на решението на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да отмени на процедурни основания годишния Луковмарш, организиран в чест на генерал Христо Луков, но въпреки това организаторите на събитието са успели да проведат демонстрация под различна егида.

Изтъква се също, че през ноември правителството е създало постоянен пост на национален координатор за борба с антисемитизма.

Антисемитската реторика продължи да се появява редовно в онлайн коментари и в сайтове за социални мрежи, в статии в онлайн медиите и в масовата преса, пише още в доклада като се посочва, че на обществени места са се появили антисемитски графити, включително свастики и обидни обиди.

Еврейската неправителствена организация (НПО) Шалом е съобщила за случаи на антисемитска реч на омразата онлайн, включително множество антисемитски коментари след публикация през септември, в която се твърди, че евреите са отговорни за историческо събитие от 14-ти век. “Шалом” се жалва и за продължаващ вандализъм на еврейски гробища и паметници.

Пълният текст на секцията от доклада за България може да бъде намерен тук >>

“Съединените щати са дългогодишен защитник на правото на религиозна свобода и на свобода на убежденията за всички хора. Тази ни позиция има своите исторически корени още в периода на основаването на САЩ и продължава да играе централна роля и днес”, пише в предговора към тазгодишния доклад държавният секретар Антъни Блинкън.

“В наши дни хора с най-различни убеждения продължават да мигрират към САЩ и към други демократични страни, за да могат да се ползват от свободата на религията и на убежденията. Изследвания показват неоспорима връзка между свободното упражняване на индивидуалните човешки права в демократичните страни и увеличаването на политическата стабилност, на икономическия просперитет и на социалната кохезия. Когато страните защитават свободата на убежденията, те се справят по-добре и животът на гражданите им става по-добър”, изтъква Блинкън.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар