В държавата на ГЕРБ, детски градини искат сапун и тоалетна хартия от родителите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Порочните практики детски градини да искат от родителите най-различни консумативи като тоалетна хартия, мокри кърпи, сапун и прочее материали продължават с пълна сила, сигнализират възмутени родители. Из социалните мрежи също с охота се споделя за безбройните неща, които биват изисквани от някои детски градини.

Майка например споделя за “мокри кърпи, сухи кърпи, кухненски рула и по двайсетина течни сапуна на месец“, които редовно трябва да носи в забавачката на детето си. Друга казва, че при тях драмата е с мокрите кърпи – в тяхната яслена група от 28 деца такива носели само 15 родители, и то всеки понеделник. Въпреки това артикулът все липсвал, а покрай летните отпуски, и въпросните 15 родители са спрели да носят и проблемът станал още по-остър.

“Тоалетна хартия, чаши, салфетки, мокри кърпички, хартия за ръце, хартия за рисуване и още какво ли не” включва списъкът, който изискват в една от столичните детски градини. В друга пък той се състои от “тоалетна хартия, кърпички, сапун плюс 30 лв. за материали”. Родител разказва, че “пране на чаршафите през уикенда” му е любимото, друг пък посочва, че всяка година родителите събират пари за каса на групата и от там се покрива всичко – 50 лв. стигат за цялата година за мокри кърпи, салфетки, кухненска ролка, сапун, чашки, вода за диспенсера, канцеларски материали и дребни подаръци за децата за празници. “Прали сме и килими и пердета“, казва той.

Някои родителите споделят, че не всички майки и бащи се съгласяват на тези практики и просто не носят подобни консумативи, за чието изискване няма никакво правно основание. В тези случаи обаче се оказва, че останалите родители компенсират недостига с носене на по-големи количества материали. Какво става ако някои родители нямат възможност да отделят пари за закупуване на такива консумативи, питат непосветени в тези неволи. “Учителките си мрънкат, те не носят. По някое време учителките спират да им мрънкат”, обясняват им по-вещи в тази материя.

“Стига просихте тоалетна хартия. Смешно е. И плащането на телефон на групата е жалка история. Подвързии за дневници също е голям цирк. Да не продължавам…безкраен списък имам! СПРЕТЕ ДА СЕ ИЗЛАГАТЕ”, обръща се възмутено във фейбук към “директорите-феодали” Антонина Кенова от Инициативата за качествена и иновативна образователна система.

Всяка година родители се оплакват от незаконните практики, но воплите им се оказват без резултат. В Бургас например миналата година кметът издаде нарочна заповед, с която забрани детските градини да събират пари от родителите за друго, освен за учебни помагала. Въпреки това обаче разпоредбите му не се спазват от всички. Подобна е ситуацията и в училищата – просветният министър Красимир Вълчев изрично писа указания да не се събират пари от родителите, но въпреки това някои школски ръководства го правят.

 

НИ ЧУЛ, НИ ВИДЯЛ

 

В дирекция “Образование” няма постъпили сигнали относно събирането на средства за закупуване на консумативи, хигиенни материали и др. или предоставянето им от родителите, посочиха от Столичната община в отговор на въпроси на “Сега”. На питането какво ще направи общината, за да спрат порочните практики, оттам казват, че ежегодно преди началото на учебната година на всички директори на общински детски градини се изпращат указания от дирекция “Образование” за осигуряването на всички необходими материали и консумативи от бюджета на детската градина.” В случай, че има конкретни сигнали, моля да ни ги предоставите, за да бъде извършена проверка и потърсена отговорност от страна на директорите”, призовават оттам.

Източник: segabg.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар