В ЕС днес предстоят ключови преговори за регулирането на AI

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Представители на страните от Европейския съюз и на Европейския парламент днес ще проведат ключова среща относно правилата, които Европейският съюз планира да въведе за регулирането на технологиите, базирани на изкуствен интелект (AI), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Участниците в преговорите не успяват да постигнат съгласие по редица теми. Най-важните от тях са използването на AI за наблюдение, базирано на биометричните данни на големи групи от хора и развитието на самообучаващ се изкуствен интелект, от който се очаква да разрешава различни проблеми на базата на голям обем от данни, които са му подадени. Пример за подобна технология е набиращият популярност чатбот ChatGPT, базиран на генеративен изкуствен интелект. Той е разработен от стартъп компанията OpenAI, с подкрепата на технологичната корпорация Microsoft.

Евродепутатите настояват да бъде забранено използването на AI за наблюдение, базирано на биометричните данни на големи групи от хора. Правителствата на редица страни от ЕС обаче призовават да бъдат въведени изключения в секторите на националната сигурност и на отбраната.

Предложението на Франция, Германия и Италия създателите на технологии с генеративен изкуствен интелект да бъдат оставени сами да регулират неговото развитие внася още повече въпросителни относно постигането на евентуално споразумение на днешните преговори, посочва Ройтерс.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар