В ЕС засега няма единодушие за предлаганите мерки за тока и газа

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Европейския съюз засега няма единодушие за мерките, които предлага Еврокомисията за овладяване на галопиращите цени на тока и на природния газ, предаде Ройтерс.

Предложенията включват налагане на таван на цената на руския газ, доставян по тръбопроводи, както и такса върху свръхпечалбите на производителите на електроенергия, които не използват газ, припомня БНР.Това ще обсъждат утре на извънредно заседание министрите на енергетиката на 27-те. От тях не се очаква да излязат с окончателни решения, а от срещата им да стане ясно кои мерки биха били приемливи за всички страни членки.


Таванът върху цената на руския газ е приемлив за балтийските държави и такива, които не са зависими от Москва за доставките си от синьо гориво, посочва Ройтерс.

Белгия обаче е на позицията, че таван на цената само на руския газ би било политическо решение без реален ефект върху намаляване на разходите на потребителите. Някои източни страни членки пък се опасяват, че Русия ще отвърне с пълно спиране на доставките. Те са намалели с близо 90 процента за една година и в момента се осъществяват основно по „Турски поток“.

По предложението за използване на част от свръхпечалбите на производителите на ток за подпомагане на домакинствата и индустрията консенсус също няма.

„Файненшъл таймс“ цитира тази сутрин полския премиер Матеуш Моравецки, който излиза с контрапредложение – вместо да се налагат такива такси, временно – за година или две – да се замрази схемата на Европейския съюз за търговия с вредни емисии. Така, посочва Моравецки, резултатът – помощта за енергийно затруднените – ще е по-бърза.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар