В Израел започнаха да бият трета доза Covid ваксина

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Израел започна днес да поставя трета доза от ваксините срещу коронавируса на хора със слаба имунна система. Това става на фона на нарастването на случаите на зараза с коронавируса, свързани с разпространението на силно заразния вариант Делта, предаде Франс прес.

Еврейската държава беше една от първите в света, които в средата на декември поставиха началото на голяма кампания за ваксинация. Страната сключи договор с компанията Пфайзер, която я снабди бързо с милиони и дози от ваксината си в замяна на данни за ефекта от нея. Тази кампания позволи да се поставят две дози от ваксината на над 55 процента от населението. При най-възрастното население ваксинираните напълно са дори 85 процента. Всичко това доведе до отваряне на кафенетата, баровете и магазините, а броят на новозаразените спадна от 10 000 на под 100 на ден. Но в последните седмици броят на случаите тръгна нагоре на фона на разпространението на варианта Делта на вируса. Властите върнаха някои ограничения, като например носенето на маски на затворени обществени места.

Днес министерството на здравеопазването обяви, че разрешава поставянето на трета доза от ваксината на Пфайзер на някои хора със особено уязвима имунна система и която не реагира достатъчно добре на поставените досега две дози.

“Има все повече доказателства, че пациентите с имуносупресия не развиват достатъчно задоволително ниво на антитела след двете дози от ваксините срещу коронавируса. Някои могат да развият тези антитела след третата доза”, се казва в съобщение на министерството на здравеопазването.

Първите трети дози днес бяха поставени в болницата Шеба в Тел Авив.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар