В Индия пуснаха нов медикамент срещу COVID-19 – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Индия започна дистрибуцията на нов медикамент за лечение на симптоми на COVID-19, за който се твърди, че намалява необходимостта от подаване на кислород на пациентите и ускорява възстановяването им, информира БТА.

Лекарството 2-деокси-Д-глюкоза (2-DG) е създадено от лаборатория на индийската Организация за изследователска и развойна дейност, свързана с отбраната и фармацевтичната компания “Лаборатории д-р Реди” в Хайдерабад. Първата партида от него беше пусната от министъра на отбраната Раджнат Сингх и министъра на здравеопазването Харш Вардан в Делхи и първоначално ще бъде използвана в столичните болници.

Някои експерти поставят под въпрос ефикасността на новото лекарство, като изтъкват, че не са публикувани достатъчно данни от втория и третия етап на клиничните изпитания. Вариант на 2-DG е използван експериментално за лечение на някои видове рак, но още не е одобрен за тази цел, каза молекулярният биолог Ракеш Мишра.

Мишра, който е участвал в разработването на новото лекарство, обясни, че то блокира способността на вируса да се мултиплицира в някои клетки и две прахчета от него са позволили кислородът да бъде изключен на значителен процент от пациентите в изпитанията.
От седмици в Индия има голям недостиг на кислород, който е необходим на все повече пациенти през смъртоносната втора вълна от COVID-19.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар