В Кипър избират нов президент – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Кипър днес ще бъде избран новият президент на страната. На острова се провежда балотаж. Двамата кандидати, които се изправят един срещу друг са досегашният държавен глава Никос Анастасиадис и независимият Ставрос Малас, предаде БГНЕС.

На първия кръг от изборите на 28 януари нито един от кандидатите не можа да преодолее 50-процентраната бариера. Анастасиадис, от християндемократическата партия Демократически сбор (ДИСИ) спечели 35,5% от гласовете, а Малас, подкрепян от лявата партия АКЕЛ – 30,25 на сто. Прогнозите на водещи местни политолози, както и многобройните проучвания на общественото мнение, проведени преди първия тур на изборите, показаха, че популярността на Анастасиадис е значително по-висока от тази на Малас. Въпреки това, както подчертават експертите, резултатът от първия кръг показва незначителна разлика между двамата кандидати.

Главният въпрос за днешния балотаж е кого ще подкрепят привържениците на лидера на Демократическата партия Николас Пападопулос, който не успя да стигне до втори тур, но на първия се нареди на трето място с 25,74% от гласовете на избирателите. Той вече обяви, че няма да подкрепи нито един от кандидатите за поста държавен глава, но и не призова своите поддръжници да се откажат напълно от гласуване във втория кръг.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар