В Китай са инсталирани толкова промишлени роботи, колкото в целия останал свят

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Миналата година Китай инсталира почти толкова промишлени роботи в заводите, колкото останалата част от света заедно, което потвърждава ангажимента на страната да изгражда производствен капацитет въпреки намаляващото население в трудоспособна възраст.

През 2021 г. доставките на промишлени роботи в Китай са нараснали с 45% на годишна база до над 243 000 единици, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на нови данни от Международната федерация по роботика.Според списанието една от причините за бързата автоматизация в Китай е желанието да се преодолее изоставането от водещите западни страни по отношение на роботизацията на производствените процеси. Фактът, че населението на Китай застарява и предлагането на работна ръка намалява, докато заплатите се увеличават, също играе роля.


По данни на Conference Board средната почасова производителност на труда в Китай през 2021 г. е 1/4 от средната за Г-7 и една пета от тази в САЩ. Освен това ръстът на производителността в Китай напоследък се забавя. След като в периода 2000-2010 г. средната почасова производителност в Китай нарастваше със среден годишен темп от 9%, през следващото десетилетие тя се увеличаваше със 7,4% годишно.

Младите хора в Китай предпочитат да работят в производството пред работата в разрастващия се сектор на услугите. Международната организация на труда изчислява, че през 2021 г. в производствения сектор на Китай ще работят около 147 милиона души, в сравнение с пиковите 169 милиона през 2012 година. През същия период заетостта в сектора на услугите е нараснала с 32% до около 365 милиона души.

Автоматизацията на производството ще позволи на заводите да извършват и по-сложни операции, които изискват по-голяма прецизност. The Wall Street Journal отбелязва също, че въпреки растежа на сектора на роботиката в Китай, повечето от инсталираното там роботизирано оборудване е произведено в чужбина, най-вече в Япония.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар