В клас с трима - история от Драгоман, която може да бъде разказана от всеки край на България

В клас с трима – история от Драгоман, която може да бъде разказана от всеки край на България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Какво е да учиш в защитено училище и защо 10% от учениците отпадат от клас? А когато дойде времето за абитуриентския бал, целият ти клас да се състои едва от трима ученици. Нищо че градчето се намира само на 40 км от София. А може би точно заради това. И какво пък е това, което може да те мотивира да станеш учител и да се върнеш в родната класна стая, която е полупразна?

Отговорите на тези въпроси търси 18-годишната Ангелина Ангелова, която получи наградата в категорията “Млад журналист” в конкурса за чиста журналистика Web Report за публикацията “В клас с трима ученици – история от Драгоман”, публикуван в Scoolmedia.com.

И по всички правила на майсторите в занаята Ангелина събира, сблъсква, нанизва гледните точки, за да нарисува днешния и утрешния ден на едно обезлюдено градче, напът да остане без поколенията си, а след това и без училището си. Без да натрапва изводите, в проблема на Драгоман авторката събира в един кадър образа на десетки други обезкървени от икономическа миграция и демографска криза населени места в България. А историята й може да бъде разказана от много кътчета на България и ще звучи по същия начин.

Ученичката от 30-о СУ “Братя Миладинови” в София мечтае за голямата журналистика още преди да влезе в гимназията, където учи испански.

“Искам да се занимавам с журналистика и много обичам да пиша. Щастлива съм да бъда част от sCOOL Media, където мога да преследвам голямата си мечта – журналистиката!”, пише тя във визитката си под публикацията, която отнесе отличието в тазгодишното издание на конкурса за чиста журналистика Web Report 2024.

За седма поредна година, след оспорвана надпревара, бяха излъчени най-добрите сред най-добрите. Dir.bg раздаде наградите на специална церемония в зала Event Space 2020 в София.

Самата Ани, която е още в 11-и клас, мечтае да учи в Испания, а дали видяното в тъжното училище на Драгоман ще засили желанието й да замине, или пък ще я мотивира да остане в България?

“След седми клас останахме девет ученици. Постепенно останалите се преместиха да учат в София, което напоследък се превърна в нещо много модерно. Така останахме трима – две момичета и едно момче”, разказва Ева, една от героините в репортажа на Ангелина Ангелова.

“Трудно е да имаш някакъв ентусиазъм, когато класът ти се състои от трима души. Ситуацията е комична – випуск от трима абитуриенти наемат цял ресторант, за да празнуват бала си”, спомня си събеседничката на авторката, самата тя още ученичка и на цяла година разстояние от собствения й абитуриентски бал.

Финалът е отворен, а избора всеки прави сам, лично за себе си.


Снимка: Булфото

Зад прекрасния репортаж на младото момиче, изпипан по всички правила в професията, наредило се редом до наградените утвърдени имена в журналистиката, стои освен талант, труд и мотивация, и подкрепата на менторите. А те са Мария Милкова и Калина Влайкова – колеги с признание в гилдията, че самите тевинаги са търсели “чистата журналистика”.

Наградата си Ани получи от доц. Мила Серафимова, заместник-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Тя не скри, че за нея е огромно удоволствие да връчи приза именно в категорията за “Млад автор”. “Неслучайно тя се връчва първа, защото ни помага да свържем поколенията на журналистиката. Идеята за тези ценности трябва да предадем на следващите поколения. Много се радвам за тази възможност на момиче, което е още ученичка”, каза от сцената доц. Серафимова.

Младата призьорка, видимо развълнувана, призна, че приема много лично това отличие.

“Благодаря изключително много за тази награда. За мен означава много. Това е признание, което ме кара да продължа да се занимавам с това, с което съм решила, а именно – с журналистика. Искам да благодаря и на целия екип на sCOOL Media за подкрепата и се радвам да бъда част от екипа“, каза Ани по време на награждаването, а плътно до нея стои и гордата й майка Надя Велинова, която вярва в мечтата на дъщеря си и нейното сбъдване.


Снимка: Булфото

Победителите в тазгодишното издание на конкурса за чиста журналистика бяха излъчени от журито на Web Report в категориите “Спорт”, “Технологии и иновации”, “Икономика”, “Култура и изкуство“, “Истински истории”, “Общество”.

Тази година имаше и цели 8 специални награди – за “Млад автор”, “Зелено перо”, Фоторепортаж, Видеорепортаж, Подкаст, “Гореща точка”, “Майстор на словото”, “Журналистическо разследване”.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран

Медийни партньори са:

 БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио “Фокус”, Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание “Мениджър”, 3eNews, телевизия ММ и агенция “БулФото”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар