Язовир

В края на 60-те на ХХ век България е на трето място в света след САЩ и Япония по броя на изградените язовирни стени

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Невероятно, но факт: в края на 60-те на ХХ век България е на трето място в света след САЩ и Япония по броя на изградените язовирни стени. Всички изградени тогава язовирни стени функционират и до днес, въпреки нулевата поддръжка на същите.

България е единствената държава в света, която до 1980 г. сама си построява със собствени сили, средства, и по свои проекти със собствен работен състав, всичките си язовири и ВЕЦ-ове, като от всичките известни конструкции тогава в света на стени за язовири, сме построили 95 % от тях сами.

Оценката, че водата в България е малко, води до стратегическото решение в периода 1950 – 1985 година в страната да бъдат построени 216 големи и над 2000 малки язовира. Тяхната вода се ползва и до днес за поливане, водоснабдяване и производство на електроенергия.

За последните 30 години е построен един-единствен нов язовир (“Пловдивци” край Рудозем, 2018). От всичките 6844 язовира за ремонт са 858. Налице е дефицит от 2000 хидроинженери.
Някои факти:
На 4 язовира стената е висока над 100 м. Лидер по този показател е „Въча” (145 м.)
С най-голям обем е яз. „Искър” (673 млн. куб. м).
Язовир “Огоста” е вторият по обем язовир у нас (540 млн. куб. м.)
Язовир “Кърджали” е с уникална стена и трети по обем (500 млн. куб. метра.)
Язовир „Белмекен“ е най-големият язовир на Балканския полуостров с насипна стена и е част от уникалната каскада „Белмекен – Сестримо – Чаира“ с обем 140 млн.куб. м.
ПАВЕЦ “Чаира” и каскадата “Белмекен – Сестримо – Чаира”, за които в последните дни се говори във връзка с решаването на водната криза в Перник, нямат аналог в цяла днешна Европа, и почти в целия свят!
Това съоръжение е несравнимо с днешната ни икономика и инженерно-строителен капацитет.
От централата през трикилометрова безнапорна деривация водата достига до дневния изравнител на ВЕЦ Момина клисура, и след централата, преминавайки по 70-километров тунел, достигат до язовир “Пясъчник”, чрез които се подпомага напояването на горнотракийското поле.
70 километра тунел през планината, построен през 1974 година на надморска височина от 1900 метра – само от български проектанти, строители и инженери!
Само с български инженерен и строителен състав и сила в каскадата са построени 3 язовира, 2 дневни изравнителя, 4 електроцентрали, обвързани помежду си чрез сложна мрежа от напорни тунели и тръбопроводи, каптажи и канали. За едва 8 години време, при тогавашната техника и средства за строителство във високо-планински условия!
Няма такава държава в света и до днес с такова постижение.
Може само да се гордеем с нашите бащи и деди строители, и проектанти на язовири и каскади.
(
P.S.добавям: Калин (най-високо разположеният язовир в България и на Балканския полуостров – 2394 м н.в., строен 1943-46г.), Копринка, Камчия, Йовковци, Голям Беглик, Дяково, Лобош (Пчелина), Цонево. И накарая Цанков камък: Чашата на скъпоструващия язовир “Цанков камък”, чийто строеж започва в средата на 80-те и приключва през 2010 при мандата на Тройната коалиция, през 2017 се е спукала. Водата в левия ръкав на язовира се излива в подземните недра през пукнатини в карстовите скали и излиза на няколко километра под с. Стоманово. Заради това се налага спешен ремонт.
НИКОЛ ДАНЕВА -ФЕЙСБУК


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар