В куфарчето на Ханке нямаше нищо важно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В документите в куфарчето на проф. Стив Ханке нямаше нищо важно. От свитъка с документи, който ми даде, не излезе нищо, което да изглежда сензационно.

Това заяви бившият президент на България Петър Стоянов в предаването “Лице в лице” по bTV, отричайки твърденията на американския икономист, че му е предоставил документи за корупция у нас.
Стоянов потвърди думите на Ханке, че е получил въпросните документи, от които ставало ясно, че една или две американски компании имат интерес да инвестират в България, но не получавали очакваното съдействие.
“Проф. Ханке ми каза, че американците се оплакват, че нашите власти действат двусмислено и сякаш умишлено забавят тяхното желание за приватизация. В никакъв случай не ми е казвал, че някой е искал рушвет”, каза бившият президент.

Според икономиста забавянето и отлагането се правели по начин, сякаш българите си искат нещо насреща.
“Тези документи не ми направиха никакво впечатление. В тях нямаше нищо важно. Когато се правеше приватизацията получавах подобни сигнали по 2 пъти седмично”, разказа Стоянов. По думите му по това време е имало много недоволни – някои основателно, други не.
Той е надзиравал процеса само 3-4 месеца, след това щафетата са поели новия парламент и новоизбраното правителство на Иван Костов.

Професорът по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ Стив Ханке прогнозира пред bTV, че България може да п…

След като прегледал документите, бившият държавен глава действително се обадил на тогавашния премиер Иван Костов и леко раздразнен му препоръчал да си стяга хората и те да се отнасят по-дружелюбно и гостоприемно към чуждите инвеститори.
Остра нужда от инвестиции
“В онзи момент имахме крещяща нужда от всяка инвестиция – това значеше нови и свежи пари, работни места и добри предпоставки за следващи инвестиции”, отбеляза Стоянов.
Той разкри колко драматична е била социално-икономическата ситуация у нас по онова време. “В България нямахме един лев, никой не ни даваше заеми. Току-що бях избран за президент и макар да имах 90% рейтинг и да ме носеха на ръце, бях убеден, че ако не осигурим пари и хляб за хората, тези които ме аплодираха, след 2 седмици щяха да ме освиркват”, спомни си Стоянов.
“За да ни дадат заеми, ни казаха – трябва да въведете стриктен валутен борд, да оздравите финансите си. България нямаше парламент, нямаше правителство, единствената действаща институция бях аз – президентът. Те (международните финансови институции, б.р.) искаха гаранции от мен, че ще успея да убедя политическите партии в бъдещото Народно събрание да приемат Закона за валутния борд, което и стана”, разказа бившият държавен глава.

“Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 16 февруари 2020 г. от проф. Стив Ханке твърдения за кору…

В подкрепа на твърденията си, той припомни свиканото от него заседание на КСНС, където е убедил всички партии да подкрепят стриктните финансови ограничения и въвеждането на бъдещия валутен борд.
Защо вярваме на Стив Ханке?
Стоянов не помни секретарката му да е копирала документите, както твърди Ханке, но призова икономиста, ако разполага с оригиналите на тези “доказателства за корупция”, да ги предаде на прокуратурата.
“Унизително е като президент на България преди 20 години да ме питат дали съм получавал куфарче с някакви данни за корупция, които свикнахме да наричаме компромати. Това съвсем обърква границата между действителността и лъжата”, каза Стоянов.
Доверието на обществото ни към проф. Ханке се дължи на факта, че мнозина у нас го смятат за баща на валутния борд и човек, който е силно загрижен за доброто на страната ни. “В България работеха дузина хора за реализацията на този валутен борд. Истинският баща на борда е Красимир Ангарски, той беше служебен министър за това и беше координатор на всичко, посрещайки всички чужди експерти – и Ханке, и Майк Деплер и Ан МакГърк. Бордът стана благодарение на тяхното взаимодействие и с Костов, и с Александър Божков”, разказа Стоянов.

Макар и не толкова медийно очебийна, темата за влизането ни в чакалнята на еврозоната стана прилично гореща. Причината да се разбунят д…

По думите му Ханке е бил против фиксирането на българския лев към германската марка, искайки валутата ни да бъде свързана с щатския долар. “Вариантът, който приехме, се различаваше изключително много от предложенията на проф. Ханке”, посочи Стоянов.
Истината за приватизацията
От началото на приватизацията са минали вече 30 години, а с нея са се занимавали около 10-15 български институции и много разследващи журналисти. Въпреки това досега не сме стигнали до приемлива за всички истина за приватизацията. “Чудя се на наивността и лековерието на нашето общество, как очаква истината за приватизацията да излезе точно от куфарчето на проф. Ханке, който е идвал 4-5 пъти и е оставал за по 4-5 дни у нас?”, попита риторично Стоянов.
Той изрази притесненията си от лековерието на българското общество, което е особено уязвимо в епохата на хибридни войни и фалшиви новини. Подобно общество е лесно манипулируемо и може да тръгне в грешна посока, която не отговаря на интересите му. “Не може непрекъснато някой да ни казва нещо, ние да го приемаме като истина от последна инстанция и “да се лашкаме” от посока в посока”, каза бившият президент.
“Защо се вторачваме в куфарчето на проф. Ханке и очакваме то да ни донесе истината, след като не вярваме в собствените си институции”, попита риторично Стоянов. “Нашата държавност започва да губи смисъл”, отбеляза той.

Източник: actualno.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар