В Лондон се проведе експеримент дали изкуствен интелект може да замени диджеите в нощните клубове

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В нощен клуб в Лондон се проведе експеримент за възможността изкуствен интелект да замени диджеите, предаде Ройтерс.

Пред празен диджейски пулт в нощен клуб в източната част на града посетителите танцуват на генерирана от изкуствен интелект музика. Целта е да се установи дали приложение може да създаде атмосферата, типична за партитата.Изкуственият интелект набира сила в последните месеци. Чатботът “ЧатДжиПиТи” (ChatGPT) на “ОупънЕйАй” (OpenAI), който може да пише проза, поезия или дори компютърен код по поръчка, привлече голямо внимание в Силициевата долина, като стимулира инвеститорите да влагат пари в стартъпи, фокусирани върху изкуствения интелект.


На 17 февруари дойде ред и на диджея.

“Алгоритъм” – домакин в бар “The Glove That Fits”, беше представен като един от първите по рода си от Джордж Пинегар.

Зад създаваните нощни пулсиращи техно и ритмични мелодии е Mubert – приложение, създадено от екип от украински и руски разработчици. Потребителите могат да харесват или не музиката, генерираната от приложението, а има възможност да я съобрази с предпочитанията им.

Диджейският пулт, който обикновено е във фокуса на партитата, остана празен при експеримента, за да се установи как присъстващите на партито ще реагират на изкуствения интелект.

Няколко часа през нощта, някои от присъстващите на партито споделят мнението си.

“Може и да е по-сложно”, каза Роуз Кътбъртсън, 24-годишна студентка, която се занимава с изкуствен интелект. Според нея той вероятно няма познания за други жанрове в електронната музика, които биха могли да я направят по-интересна. “Но въпреки това е забавно да танцуваш”, допълва тя.

Вземайки си почивка от танците, Пиетро Капече Галеота е по-благосклонен. “Справя се доста добре засега”, казва 26-годишният компютърен програмист.

И все пак разработчиците смятат, че има още работа за вършене, ако приложението Mubert иска да има подобни функции като “ЧатДжиПиТи”. Те са на мнение, че засега технологията не е готова.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар