В Москва доволни от добрата развръзка по спора за „Белене“ – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Москва доволни от добрата развръзка по спора за „Белене“

Кристиан Костурков

В Русия и в частност в “Росатом” са много доволни от бързата и успешна развръзка на казуса, създаден около произведените реактори за АЕЦ “Белене”, заради които дори се стигна до арбитражно дело. Това стана ясно от думите на Кирил Комаров, първи заместник на генералния директор на “Росатом”. “Много сме доволни, че след решението на съда, толкова бързо се разбрахме с българската страна и произведеното оборудване беше платено”, каза той. От думите му стана ясно, че в компанията оценяват високо начина, по който е реагирала България и че всички проблеми са били изгладени.

Според Комаров в момента пред ядрената енергетика в целия свят нещата стоят оптимистично. Поради тази причина той е уверен, че заложените пред нея цели във връзка с Парижкото споразумение за климата ще бъдат изпълнени. “Сигурен съм, че до 2050 г. наистина поне 25% от използваната в света енергия ще бъде произведена от АЕЦ и няма да има проблеми да се изградят нужните за целта 1000 гигавата носи мощности. 

Той отбеляза и че напоследък ядрената енергетика и ВЕИ-тата вече не се разглеждат като конкуренти, както беше само допреди няколко години, а вече на двата типа енергия се гледа като на възможност за намаляване на замърсяването. Поради тази причина Комаров смята, че трябва да се работи в посока на това как вятърните и слънчевите централи да се синхронизират с ядрените, вместо да се противопоставят. 

Той отбеляза и че е показателно как хората по света вече искат конкретни централи да произвеждат тока, който им е необходим. Което означава, че светът е осъзнал, че трябва да пази природата и да избира такива източници на енергия, които да не изхвърлят въглероден диоксид. “Ако преди хората искаха просто да имат ток, то днес искат този ток да бъде от конкретен производител, който не замърсява”, отбеляза Комаров. Според него е ясно, че светът върви към заложените в Парижкото споразумение цели. И не е от толкова голямо значение това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп извади страната си от това споразумение. Просто защото вече всички хора по света са привърженици на намаляването на въглеродните емисии.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар