В Мутроландия на ГЕРБ: 30 стотинки струва животът на военните пилоти, на ви сега Бойко и Каракачанов

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

30 стотинки на месец струва на държавата животът на военните летци, както и на всички останали военнослужещи в Мутроландия на ГЕРБ.

На ви сега Бойко – премиер и недоразумението Красимир Каракачанов – военен министър...

Оказа се, че точно 30 стотинки е цената, която Министерството на отбраната плаща на месец за застраховка “Злополука” на военнослужещите. А животът им е застрахован за 30 000 лв.

Това отговориха от Министерството на отбраната на запитване от “24 часа”. Вестникът поиска информация от министерството, след като военни летци се оплакаха, че в последните години сумите на застраховките са намалени.

Оправданието било, че така или иначе при смърт по време на служба се изплащат 12 заплати на семейството на загиналия.

Пилотите се свързаха с репортер на вестника, след като изтребителят МиГ-29 на майор Валентин Терзиев изчезна при нощен полет над Черно море на 9 юни. Летецът бе обявен за мъртъв от Министерството на отбраната, а останки на самолета вече бяха локализирани на 70 м дълбочина в морето близо до Шабла.

Последният договор за застраховка злополука при изпълнение на служебните задължения е сключен през март 2021 г. и е с “Дженерали Застраховане”, отговориха от МО на запитването на “24 часа”. Договорът обхваща всички военнослужещи, а обезщетението при смърт е 30 000 лв., като допълнително обезщетение от 3000 лв. се дължи на всяко непълнолетно дете на загиналия военен.

Това означава, че за смъртта на 47-годишния майор Терзиев семейството му ще получи общо 33 хил. лв. плюс обезщетение от 12 заплати.

За сравнение при пенсиониране военните получават по 20 заплати обезщетение.

Застрахователното обезщетение и 12-те заплати обаче може да бъде намалено, ако военният носи някаква вина за смъртта си.

Именно заради това колеги на загиналия летец се притесняват, че може да бъде направен опит майор Терзиев да бъде изкаран виновен за катастрофата. Предупреждение към командирите на пилота отправи преди дни и вдовицата му Димитрина Попова

Застрахователният договор е сключен по обществена поръчка, при която лимитите на обезщетенията са обявени предварително от министерството, показа проверка на “24 часа” в документацията в Агенцията по обществените поръчки.

По същата поръчка са сключени договори и за цивилните служители на МО отново с “Дженерали”, както и за професионална отговорност при щети на трети лица или за причинена смърт на гражданин – съответно с “Лев Инс” и “Бул инс”.

МО не прави разлика между военнослужещи и цивилни служители, няма и диференциация на застраховката в зависимост от професията и конкретните задължения, става ясно от договорите.

30 000 лв. е обезщетението както за военен летец или пък за танкист, така и за офицер, който работи в МО. Същата сума се изплаща и при смърт примерно на секретарка в Министерството на отбраната. Такова застрахователното обезщетение би се изплатило и за загинал от ръката на военен гражданин.

МО е застраховало 24 357 военнослужещи плюс допълнителни 621 души от структурите на пряко подчинение на министъра. Договорът изтича в края на февруари следваща година. Общо по него плаща 89 117, 97 лв. За застраховка на военните МО дава по 3,55 лв. на година на човек, а за тези на пряко подчинение на министъра – по 4,20 лв.

Застраховките са в един и същи размер поне от 2017 г. насам, показват старите договори, сключвани от МО и налични на сайта на институцията и в регистъра на Агенцията по обществените поъчки.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар