Lidl

В нарушение на закона: Lidl работи с две цени, плащаш по-високата

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Спекулата в цените храните, съмненията за картел между големите хранителни вериги (изразени и от служебния министър на транспорта Христо Алексиев в тв предаване) и необяснимо високите цени на стоките от потребителската кошница са в епиценъра на общественото недоволство и внимание в най-бедната и с най-ниските доходи членка на Европейския съюз – България.

Премиерът и министрите на служебния кабинет, включително и техният началник – президентът Румен Радев, заедно с контролните органи – КЗП, БАБХ, НАП, ежедневно успокояват българите, че се работи на терен, правят се проверки, констатират се нарушения и по този начин се опитват да акумулират внушения, че балансът между доходи и цени ще бъде нормализиран, спекулата ще бъде преборена, но засега реални резултати, освен общи приказки, няма. Със сигурност, обаче, има една голяма немска хранителна верига, която оперира на българския пазар, но незаконосъбразните й практики, в нарушение на Закона за защита на потребителите, изглежда остават невидими за институциите. И като се има предвид, че България е световноизвестна корупционна източноевропейска дестинация, съмненията на гражданите, че властта разпъва “чадър” срещу подкупи, докато в същото време лицемерно  разиграва медийни циркове, че е обезпокоена за влошеното благосъстоянието на гражданите, породено от високите цени на храните, се подсилват с всеки изминал ден.

В нарушение на чл. 23, ал. 3 от Закона за защита на потребителите (ЗЗП), Lidl съсвсем безцеремонно си позволява да продава в България хранителни стоки с два ценови етикета – практика, която може спокойно да бъде тълкувана като умишено заблуждаване на потребителите и нагъл “търговски трик”.

На единия етикет е посочена по-ниската цена на артикула – единична себестойност, грамаж и цена на килограм, и е залепен на продукта. Има и второ етикиране на стилажа, на което е посочена по-високата цена на килограм, придружена с “извинителна табела”, но не и единичната за артикула по конкретния грамаж. В същото време чл. 27 на ЗЗП е категоричен и забранява поставянето на две цени на една и съща стока:

Чл. 27. (1) Продажната цена на услугата се посочва в левове.
(2) Продажната цена на услугата включва ДДС и всички други данъци и такси, дължими от потребителя, както и цената на всички стоки и услуги, които трябва да бъдат заплатени допълнително от потребителя.
(3) Означаването на различни цени за една и съща услуга в търговския обект е забранено. Ако въпреки това са посочени различни цени за една и съща услуга, потребителят заплаща по-ниската цена.

При тази незаконна и нелоялна практика на Lidl гражданите виждат етикет с цена и грамаж на артикула, при който цената не съответства на таксуваната при заплащане на каса, а това поражда второ обосновано съмнение – дали изобщо грамажът на етикета отговаря на грамажа на продукта, след като цената не е актуална, От друга страна се създава неудобството у потребителите да пилеят ценно време, да влизат в излишни и унизителни дискусии и да търсят разяснения – защо плащат повече и са материално ощетени, едва след като (ако) установят това от касовия бон на касата.

Вместо да спазват закона и да услесняват своите клиенти, като коректно всички стоки в хранителната верига Lidl са етикирани надлежно – с една цена, грамаж на единичничен артикул и на килограм, явно за печелбарство разчитат на разсеяността на клиентите си и неудобството да влизат в пререкания, като съвсем безцеремонно ги въвеждат в заблуждение в нарушение на нормативната уредба.

Учудващо е, какво работи в случая КЗП, които се хвалят на официлания си сайт, че са започнали масирани проверки от 15 февруари 2023 г. за нелоялни търговкски практики по хранителните вериги, които сами определят като една от причините за по-високите цени на хранителните стоки, и поради каква причина Lidl продължава да практикува двойно ценово етикиране на стока?

LIBERTA.BG сигнализира служебния министър-председател, служебния министър на икономиката и Комисията за защита на потребителите (КЗП) и настоява за извършване на комплексна проверка по изложения казус, като своевременно очаква публично да бъдат оповестени констатираните нарушения, наложените глоби и взетите мерки за предотвратяване на последващи подобни законорушения, ощетяващи и унижаващи българските граждани и потребители.

Доказателства за закононарушението на Lidl от Поморие до София:

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар