В начерието на 4-и локдаун: Австрия договори 1 млн. дози от “Спутник V”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Една от водещите новини в Австрия тази вечер е решението на страната да купи един милион дози от руската ваксина срещу КОВИД-19 “Спутник V”.

Федералният канцлер Себастиан Курц заяви след разговор с посланика на Русия в Австрия Дмитрий Любински, че двете страни преминават последните метри преди финализиране на сделката и е вероятно ваксините да бъдат поръчани още следващата седмица. Той изрази задоволство от полученото уверение, че руската страна ще спази договореностите за доставка. В момента се уточняват детайли по сделката, добави Курц.

Възможно е първите количества да пристигнат още следващата седмица. Според договореностите през април Русия ще достави 300 000 дози, през май – 500 000, и през юни – остатъка от 200 000 дози.

Руската ваксина “Спутник V” все още не е одобрена официално от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за използване в държавите от ЕС. Не е ясно дали Австрия ще изчака решението на европейския лекарствен регулатор или ще поиска “аварийно разрешение”. По преценка на специалисти ЕМА ще даде през юни зелена светлина за използване на “Спутник V”. Възможно е след доставката Австрия да изчака разрешението на европейския лекарствен регулатор и след това да започне да прилага руската ваксина.

В навечерието на четвърти локдаун

В навечерието на четвъртия локдаун, който от тази нощ ще влезе в сила в австрийските провинции Виена, Долна Австрия и Бургенланд, беше съобщено, че за да бъде овладяна коронакризата, ръководителите на Долна Австрия и Бургенланд са се присъединили към взетото от Виена решение периодът на строгите мерки да бъде удължен до 11 април.

До тази дата в Източна Австрия остават затворени цялата търговска мрежа и фирмите за услуги, след великденската ваканция училищата преминават на дистанционно обучение, хората остават вкъщи и имат право да излизат в няколко определени случаи.

Отворени ще бъдат магазините за хранителни стоки, аптеките и банките. Всички фирми, където това е възможно, преминават на дистанционна работа. В помещения с повече от един човек стават задължителни маските ФФП2. Целта е да се сведат до минимум контактите на закрито, които се ограничават до частни срещи на хора от две домакинства, като второто домакинство трябва да е от един човек.

Към задължителното разстояние от два метра при среща на открито във Виена става задължително и носенето на маска ФФП2 на места, изрично упоменати в наредбата.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар