В НС умуват за гласуването на оттегления кабинет. ГЕРБ вече не са твърди, че ще върнат мандата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателският съвет на Народното събрание се събра тази сутрин, след като по-малко от 24 часа преди официално обявеното гласуване на проектокабинета на “Има такъв народ” с премиер Пламен Николов, стана ясно, че той изобщо няма да бъде внесен в парламента, а самият той оттегли кандидатурата си.

Предложението за правителство беше оттеглено от лидера на партията Слави Трифонов, след като “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!” отказаха подкрепа. Това отново завърта парламентарната рулетка и поставя под въпрос съставянето на правителствo. Цифрите и заявените позиции показват, че трудно могат да бъдат събрани необходимите гласове за нов кабинет.

На влизане в парламента политици коментираха безпрецедентния казус.

Предатели не се подкрепят, а иначе отговорността е тяхна, имаше възможност да има кабинет, те можеха да се държат партньорски, те се държаха като предатели, отговорността е тяхна. С предатели човек не може да е партньор”, повтори Тошко Йорданов от ИТН, цитиран от БСП.

“Ясно е, не искат да говорят за политики, искат да говорят за постове. Тях ги попитайте за кои постове. Очевидно е, че отиваме към нови избори, защото това е тяхното желание. Може би се надяват, че ще се представят по-добре, не знам. Със сигурност не искат да се промени моделът на управление”, допълни предложеният от ИТН за финансов министър Пламен Данаилов.

Сега ще видим на председателския съвет как си представят нещата, каза председателят на ПГ на “Демократична България” Христо Иванов.

Той потвърди, че е съгласен с мнението на експерти конституционалисти, според които трябва да има публично изявление на президента, че смята процедурата за неуспешно приключена. 

“С нас никой нищо не е обсъждал, ние сме имали свои обсъждания, но институционално не е имало никакви обсъждания с нас. Сега очаквам да научим какво си представят колегите”, коментира още той.

“Ние дадохме формула, която е напълно възможна, просто изисква колегите от ИТН да разберат, че трябва да има разговори, трябва да има преговори, както се прави в парламента. Все още се надявам, че здравият разум ще надделее там. Ако не се реализира третият мандат, Конституцията го казва – избори. Но не бива да тласкаме страната, днес има над 800 души заразени“, каза още Иванов.

“Нищо не следва – ако искат, ще включат кабинета в дневен ред, ако не искат – няма. Ще водят някакъв спор не знам колко време, дали трябва да се гласува или не. Защо е необходимо това – не знам, както не знам защо им беше необходимо това в последния месец, но все пак го направиха”, каза пък Татяна Дончева от “Изправи се БГ! Ние идваме!”.

“Кандидатът за премиер отива излъчен, подписва декларации да поема ангажимент, че ще състави правителство, че отговаря на изискванията за това. Тук не е иди ми – дойди ми, не сме на Женския пазар. Имаше 1000 индикации, че на някои хора това им е театър, кино, сценарий или поредно предаване“, обясни тя.

“При всички случаи ще се създаде конституционен прецедент. Пише ли в Конституцията, че кандидатът внася кабинета при президента и президентът го внася в парламента за гласуване? Когато президентът е внесъл за гласуване кандидатурата на министър-председател и е издал съответния указ, какво става? Ние не сме на партиен конгрес”, заяви риторично Дончева.

Според нея писмото за оттегляне на Пламен Николов има значение, но не довършва процедурата.

“Има такъв народ” участва в координирана атака с ГЕРБ и ДПС срещу служебния кабинет , коментира пред Нова тв председателят на ПГ на “Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова. Според нея не е случайно, че от партията на Трифонов се опитват да се “прикрепят” към Румен Радев.

“Ще разберем доколко са искрени в своята позиция, ако с третия мандат бъдат предложени служебните министри. През отношението към служебните министри, ще се види дали наистина подкрепят президента”, смята Манолова.

От “Изправи се БГ! Ние идваме!” не са водили разговори с “Има такъв народ” по отношение на третия мандат, нито относно оттеглянето на кандидатурата на Пламен Николов.

“Ако има някой, който упражнява произвола, това са ИТН, защото те се опитват да извият ръцете на всички нас да работим за тях, а ние имаме наши собствени избиратели, наши собствени цели, наши собствени начини, които не са съвместими с демократичните им идеи”, заяви Николай Хаджигенов от “Изправи се БГ. Ние идваме” на влизане в парламента.

“Аз искрено се забавлявам с това, че Тошко Йорданов говори от името на протеста, защото аз лично съм го виждал на протеста веднъж. Всъщност ние сме протеста, не те”, добави той.

Томислав Дончев от ГЕРБ беше лаконичен на влизане в парламента тази сутрин:

“Какво ще се случи в общи линии е ясно. Както беше казано – време е за друго. Надявам се това време да отмине и да се върнем към времето на съзиданието”, каза бившият вицепремиер.

По-късно обаче Даниел Митов не потвърди досегашната твърда позиция на досегашните управляващи, че ще върнат втория мандат.

“При всички случаи ще обсъдим как да действаме в тази безпрецедентна конституционна ситуация”, каза той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък каза, че е безотговорно да се ходи пак на нови избори, особено заедно с президентски. По думите й трябва да се види кой ще получи третия мандат и тогава да има нови разговори.

“Да проявим спокойствие, стабилност, да поканим всички на разговор освен ДПС и ГЕРБ, да сложим на масата най-важните въпроси за решаване, времеви график за решаване и да търсим разбирателство. Третият мандат е критичен”, каза тя.

“Демократична България” продължават с лошия стил, който ги доведе дотук. Протестните партии  позволиха да си разменят епитети, реплики, да поставят разделителни линии, което е една от причините да стигнем дотук. Призовавам ги, тъй като третият мандат е критичен и ни предстоят много важни въпроси за държавата, да се успокоят, да не поставят условия предварително. Ако дойдат при нас и ги поканим, да заповядат на разговори и да търсим решения”, каза още Нинова.

“Ние имаме много ясна позиция, когато има ситуация за гласуване. В момента няма такава ситуация, вие какво очаквате”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Имаме ясна позиция, когато имаме какво да гласуваме. Да разсъждаваме върху предположения, добре, ще направим един семинар, ако е необходимо”, заяви той.

Въпросът как ДПС ще постъпи при трети мандат Карадайъ остави без отговор.

Очаквайте подробности…

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар