В отговор на резолюцията на Брюксел: Словакия за втори път отхвърли Истанбулската конвенция… Наш Бойко се чуди как да я промуши

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Парламентът на Словакия отхвърли Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие за втори път и призова правителството на страната да попречи на ЕС да я ратифицира, съобщават местни медии.

Представена от Съвета на Европа за ратификация през 2011 г., конвенцията е одобрена от повечето страни членки на ЕС.
Въпреки че ЕС се подписа под конвенцията на 13 юни 2017 г., все още седем страни членки не са я ратифицирали: България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания

Словашкият парламент я отхвърли за първи път през март, като се аргументира с това, без да представя доказателства, че е в противоречие с конституционното определение на страната за брак като хетеросексуален съюз.

Депутатите дори приеха резолюция, която призовава правителството да “попречи” на ЕС да приеме задълженията си, произхождащи от Истанбулската конвенция.

93 словашки депутати гласуваха в полза на резолюцията, 29 – против, а 13 гласуваха въздържал се.
Спорна конституционна поправка от 2014 г. определя брака в Словакия като съюз между мъж и жена.
Вчера Европейският парламент призова страните членки да приемат и ратифицират Истанбулската конвенция. Повечето български евродепутати гласуваха против и въздържал се.

Въпреки това, властта у нас се чуди как “по втория начин” да прокара Конвенцията. Бойко каза, че се срамува, че не е минала, а червеният гербер Станишев непрекъснато лобира за нея и воюва с консерваторката Корнелия Нинова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар