В отговор на сенаторите от САЩ: ГЕРБ с обвинение към президента и намек за Цветанов

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Когато използваш позиция от личните профили да очерниш държавата си, да опетниш репутацията й, е изключително цинично. Така от ГЕРБ коментираха думи на държавния глава Румен Радев по-рано днес по повод позициите на двама американски сенатори за България.


Американски сенатори: Корупцията застрашава развитието на отношенията между САЩ и България

Според председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и старши представителя на Републиканската партия Джим Риш страната ни е постигнала най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на “Репортери без граници”. Както и, че българското правителство и съдебната система трябва да защитават върховенството на закона и равнопоставеността на всички граждани, а не само на някои.

На чия страна Радев вдигна юмрука, удари рамо и се впусна в борбата – БСП, Изправи се бг., на някой друг опозиционер ли, попита на извънреден брифинг зам.-външният министър и член на ГЕРБ Георг Георгиев.

“Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една набързо писана на коляно позиция, от която можем да твърдим или по-скоро може да зададем въпроса дали не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България, хора, върнали се наскоро от своето трансатлантическо пътешествие”, каза Гергиев, като остави впечатление за препратка към лидера на “Републиканци за България” и бивш втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който наскоро пътува до САЩ, за да представи политическия си проект.

Стратегическият диалог, основните приоритети като енергетика, отбрана, върховенство на правото е ценностната диалогичност между България и САЩ, изтъкна той. Това, което днес се опита Радев да експлоатира, за да се унижи държавата за пореден път, не може да заслужава нашето внимание, категорични са от ГЕРБ.

Георгиев подчерта, че мнението на двамата американски сенатори е от личните им профили, не ангажира Сената, не ангажира американската държава. По думите му, позицията на Радев внушава, вкл. с изпратено прессъобщение, че това е позицията и на Сената.

Снимка: БТА

Лъже тотално, позовава се на лични мнения, изразени в социалните мрежи, категоричен е зам.-външният министър. Явно днес официално се включи в предизборната надпревара за 45-я парламент, добави той.

Според него президентът не изпълнява своите функции като обединител на нацията, включва се в предизборни кампании и така погледнато нарушава конституцията. Новият елемент е, че той, от неналичието си на достатъчна компетентност, се впуска в нещо, което може да накърни нашата репутация в света, коментира Георг Георгиев.

Правителството, при успех на изборите, ще продължава да работи по темите, които са повдигнати, както с новата американска администрация, така и с членовете на Конгреса, увери Даниел Митов. И припомни, че премиерът Бойко Борисов е бил гост на няколко американски президенти. Смея да твърдя, че човек като Радев, който нито веднъж не е канен на посещение в САЩ, едва ли е в правото си да прави коментари, каквито направи днес, категоричен е Митов.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар