В.

В. “Паис”: Испанското разузнаване е убедено, че Москва стои зад убийството на руския дезертьор

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Испанските разузнавателни служби са убедени, че Москва стои зад убийството в Испания на мъж, за когото се предполага, че е Максим Кузминов – руски дезертьор, минал на страната на Украйна, съобщава испанският в. “Паис”, цитиран от Франс прес и БТА. 

“Испанските разузнавателни служби нямат никакво съмнение относно факта, че дългата ръка на Кремъл стои зад едно безпрецедентно престъпление в Испания”, пише изданието, което е близко до лявото правителство и се позовава на източници от испанските разузнавателни служби.

Единственият въпрос, който си задават разузнавателните служби, бил коя руска служба е била натоварена със задачата на убие преминалия на украинска страна руснак Максим Кузминов – дали това е била Федералната служба за сигурност, руското външно разузнаване или руското военно разузнаване, допълва изданието.

Източниците обаче допълват, че ще бъде много трудно да се докаже участието на някоя от тези три руски служби в престъплението и добавят, че убийците вече са напуснали Испания.

Дипломатически източници, цитирани от всекидневника, от своя страна казват, че този случай е изключително сериозен и че Мадрид ще даде твърд отговор на Москва, ако замесването на Кремъл се потвърди. Смъртта на руснака беше потвърдена от руското военно разузнаване, но то не посочи нито мястото, нито датата нито обстоятелствата, при която тя е настъпила.

Според източници, близки до разследването, тяло, надупчено с куршуми, е било открито на 13 февруари в курорт в Югоизточна Испания и това бил трупът на Кузмин. Испанското правителство и испанската Гражданска гвардия, натоварени с разследването по случая, засега нито са потвърдили, нито са отрекли тези информации, публикувани в испански медии. Според “Паис” Кузминов е мъжът, чието тяло беше намерено надупчено с куршуми на 13 февруари във Виляхойоса, като след това убийците му са го прегазили със собствената му кола, открита в съседно градче опожарена.

Кузминов, който беше противник на руската инвазия в Украйна, миналия август дезертира с руски хеликоптер “Ми-8” и достигна с него територия под украински контрол.

Във вторник Москва приветства информациите за смъртта му. “Този предател и престъпник се превърна в морален труп от момента, в който планира долното и ужасяващо престъпление, което извърши”, заяви тогава Сергей Наришкин, директор на руското външно разузнаване. Той обаче не потвърди Русия да е била замесена в смъртта на Кузминов.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар