В Перник намериха гьол с вода, в който да хвърлят кръста! Борисов не отиде въпреки, че обеща

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Традицията на Йордановден бе почетена, въпреки дефицита на вода Въпреки водната криза, за първи път в Перник бе почетена традицията на Йордановден да бъде изваден Богоявленския кръст от ледените води.

След отслужена литургия в храм „Св. Иван Рилски“, с кръста напред тръгна шествието към сградата на пожарната, където бе изпълнен ритуала по хвърлянето на кръста. В шествието се включиха общинското ръководство, свещеници, Духовият оркестър на Перник и граждани.

Шестима перничани се осмелиха да скочат в ледената вода при минусови температури, но само един успя да вдигне дървения кръст над главата си. Щастливецът е 45-годишният Емил Янев, който ще отнесе реликвата в дома си за здраве. Емил е управител на фирма в Перник, когато разбрал за инициативата на Община Перник и за миг не се поколебал да се запише.

Емил си пожела здраве и получи подаръци от кмета на Община Перник Станислав Владимиров – икона на Свети Иван Рилски, почетен плакет от общината и бутилка хубаво червено вино.

За първи път от много години на Богоявление кръстът в Перник се вади от водата. Досега Светият кръст се разиграваше на търг, като с него се сдобиваше далият най-много пари за откупуването му.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар