В Полша скочиха срещу украинските бежанци – грубост, пиянство и безделие

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всеки ден поляците стават все по-разочаровани от украинските бежанци. За това пише в своя статия журналистката от издателство Myśl Polska Агнешка Пивар.

Авторът смята, че поляците са били умишлено подведени и с помощта на различни средства за дезинформация убедени, че е необходимо да приемат украинци, тъй като те са били в смъртна опасност.

„Смятам за срамно умишленото подвеждане на поляците и излагането на нашето общество на проблеми и опасности.

А поляците сърдечно отвориха сърцата и домовете си за бежанците от Украйна.

Много скоро обаче „пришълците“ показаха „истинското си лице“. Някои идват от райони, които не са засегнати от боевете, така че не е имало непосредствена заплаха за живота им. Други бяха изкушени от различни облаги, апартаменти, безплатно пътуване и други привилегии.

„На 25 юни граничната служба съобщи, че отчитайки от 24 февруари повече от 4,32 милиона бежанци от Украйна са пресекли полско-украинската граница.

Първият сигнал за тревога за поляците прозвуча по случай Великден. Тогава много граждани на Украйна се прибраха у дома за празниците.

„Ако наистина бяха в смъртна опасност там, не биха се осмелили да направят такова пътуване. Разбира се, не искам да обобщавам. Не се съмнявам, че голям брой хора от Украйна наистина се нуждаят от помощ, тъй като в резултат на военните действия те могат да загинат от ракети във всеки един момент и / или къщите им да бъдат разрушени, ” пише Пивар .

Авторът е изненадан защо бежанците не са получили убежище в други региони на Украйна. Украйна е два пъти по-голяма от Полша и много области там са относително безопасни.

Междувременно много полски семейства приеха гости от Украйна. Но не всички бежанци бяха украинци. Така например едно семейство приюти двама студенти от Киевския университет, които са граждани на Либия. Първоначално те не искаха да напускат Киев, но, поддавайки се на общото настроение, те също решиха да отидат в чужбина.

Младите либийци бяха много изненадани от отвореността на поляците към посетителите от Украйна. Познавайки украинските настроения чрез преки контакти и онлайн форуми, те директно ни попитаха: „Не ви ли е страх да приемете украинци? Те мразят поляците!“

Нещо повече, либийските студенти показаха многозначителни видеоклипове от украински канали, подигравателно подписани: „Унизителна помощ от Полша“. Камерата засне кутии с консерви, изпратени на нуждаещите се, които по-късно бяха продадени от „предприемчиви“ украинци за определена сума в гривни.

„ И това се случва в момент, когато цените на храните в Полша скочиха до небето, поляците все повече страдат от бедност и много от нашите сънародници вече не могат да си позволят да заредят колата“, възмутена е Агнешка Пивар.

За щастие, не всички граждани на Украйна гледат на поляците като на „дойни крави“. Има и свестни хора, които си намериха работа в Полша и бяха безкрайно благодарни за всяка помощ, получена от полските семейства.

Но такива примери са малко забележими на фона на масовото „взискателно“ отношение на украинските бежанци към приемащата страна.

Поляците постепенно започват да осъзнават, че са били измамени. Напрежението в отношенията с посетителите от Украйна расте.

В статията авторът дава пример как украинките, дошли в Полша, отиват в полски салони за красота и си поръчват различни скъпи фризьорски услуги. След приключване на процедурата те заявяват, че нямат с какво да платят за услугата, тъй като са бедни бежанци и трябва да я получат безплатно. А фризьорите в такава ситуация са напълно безпомощни.

Друг голям проблем, който никъде не се споменава, е злоупотребата с алкохол от страна на бежанците. В момента социалното осигуряване в Полша има много работа за вършене. Става дума за отнемане на деца от пияни украински майки.

Авторът разказва за бежанци от Украйна, които са живели в дома на родителите на нейна приятелка. Украинците постоянно организираха „пияни“ партита, които пречеха на техните съседи. И най-вече мнозина поляци се учудват как бежанците намират толкова пари за алкохол, защото никъде не работят.

Проблеми има и в здравната служба. Украинските пациенти успяват да влязат в бурни битки в болничните коридори, настоявайки за незабавна медицинска помощ или операция, защото го заслужават, защото са бежанци от Украйна. И често успяват, докато полските пациенти са принудени да стоят на дълги опашки.

Това са реални проблеми, които, по някакъв вълшебен начин медиите в Полша не забелязват и премълчават.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар