В помощ на медицината: До 3 месеца в София ще заработи европейски суперкомпютър

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В помощ на медицината до 3 месеца в София ще заработи един от 8-те европейски суперкомпютри. Машината може да помогне в борбата с редки заболявания, както и в откриването на ваксини. Благодарение на него времето за всичко това ще бъде съкратено наполовина, съобщи bTV.


Избраха платформата за първия суперкомпютър в България

“Времето е важно особено в по-специфични периоди като сегашния. Тенденцията е даден медикамент, ваксина или препарат – в бъдеще да бъде в много по-голяма степен персонализиран за предварителната оценка за повлияване на определена група от хора”, обяснява Мартин Дановски, председател на Държавната агенция за научни изследвания и иновации.

Освен в медицината, суперкомпютърът може да намери приложение в бизнеса, земеделието и автомобилостроенето. Очаква се машината да заработи у нас от 1 юли. В момента учените правят проби на системите му.

Достъпът до залата със суперкомпютъра е силно ограничен, а влизането и излизането става единствено с лицево разпознаване.

Учените се надяват машината да се задържи и привлече нов изследователски капацитет както от България, така и от чужбина.

“Екипът ни води много интензивни работи с научно-изследователската дейност, така и с бизнеса. По този начин ще можем да вдигнем добавената стойност на продукти и процеси в икономиката ни”, добавя Дановски.

Въпросният суперкомпютър ще бъде най-мощният в Източна Европа.

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар