В последния възможен момент: Израел и

В последния възможен момент: Израел и “Хамас” договориха удължаване на спиране на огъня

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Израел и “Хамас” договориха днес удължаване на прекратяването на огъня в Газа в последния възможен момент с още един ден, за да позволят освобождаването на още заложници в замяна на палестински затворници, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че всяко ново удължаване на спирането на огъня, което продължава седми ден, ще става все по-трудно, тъй като се очаква “Хамас” да поиска повече отстъпки срещу освобождаването на останалите заложници, предаде БТА.

“Хамас” освободи две израелски заложнички този следобед и се очаква да последва освобождаването на още заложници, заяви израелската армия. Най-малко десет израелци на ден, наред с граждани на други държави, бяха освобождавани по време на прекратяването на огъня в замяна на освобождаването от Израел на най-малко 30 палестински затворници на ден.

Засилва се международният натиск за удължаване на спирането на огъня, колкото е възможно най-дълго, след седмици на израелски бомбардировки и сухопътна офанзива в Газа в отговор на атаката на “Хамас” на 7 октомври, при която бяха убити над 1200 души в Израел – предимно цивилни – а около 240 бяха взети за заложници. Хиляди палестинци в Газа загинаха във войната, а повече от две трети от 2,3-те милиона жители на анквала са разселени, което доведе до хуманитарна криза.

Израел се зарече на поднови боевете – с цел да унищожи “Хамас” – веднага след изтичане на спирането на огъня.

Преговорите между двете страни стават все по-трудни, след като “Хамас” освободи повечето жени и деца, които отвлече на 7 октомври. Очаква се ислямистката групировка да отправи по-големи искания в замяна на освобождаването на останалите пленници, сред които има цивилни мъже и израелски войници.

Междувременно Мейрав Тал – жената с български произход, която вчера беше освободена от “Хамас”, все още е в болница и с нея работят психолози, разказа баща й Несим Алфандари пред БНТ.

Среща след 53 дни в плен на “Хамас”

Засега Мейрав е мълчалива и разговаря единствено с близките си. Първата среща на Мейрав с близките ѝ трогнала всички в болницата в Тел Авив.

“Това беше най-красивото нещо, което можеше да видиш. Като тя влезе в коридора там – тя започна да тича и всичките започнаха да тичат към нея. От болницата казаха, че не са виждали такова нещо да имаме такава среща. Сега дъщеря ми е тук, много сме доволни, че е тук. Не говори много, не знам защо. След 53 дни в тия места, които е била, даже не може да се изкаже като човек. Физически е здрава, ама не знам как е вътре в себе си”, казва бащата на Мейрав Тал.

Ранили я още при отвличането. Оправила се някак. Докато била заложник в плен под земята, Мейрав била разделена от приятеля си, но срещнала друга жена – със същата съдба.

“Тя вика: с нея бяхме заедно, добре, че имаше някой, с когото да говоря няколко думи на иврит – на нашия език. Въоръжени, всички въоръжени са ги пазили с оръжие. Тя казва, че не е страдала от нещо специално – да са я били или нещо подобни. Тези младите, дето са ги хванали там – има много, които са ги срязали с ножове. Не само тормозили, изнасилили са и момичета”, разказа бащата.

Несим не може да си обясни тази жестокост и подължава да подкрепя семействата на другите отвлечени.

“Българите в тая страна, които са дошли от България, са много ценени, защото ние не мразим”, казва той.

Несим и цялото му семейство, включително Мейрав, вече са идвали в България и си пожелали отново да се върнат в родината на своя баща.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар