бедност

В „просперираща“ България на ГЕРБ, само в Пловдивско 300 бедни на ден молят за топло

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Само за 2 месеца 13 621 от Пловдивска област са поискали енергийна помощ от държавата за предстоящия отоплителен сезон, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане. Това означава, че средно по 309 души на ден са подавали заявления за безплатни дърва, въглища, ток или парно. Данните нареждат Пловдив на едно от челните места по бедни, които се моят за топло.
Заедно с града под тепетата в класацията попадат още областите София, Благоевград, Враца и Плевен. За сравнение подадените заявления за енергийни помощи в Област Пазарджик са в пъти по-малко – 8878. Местните обаче разказват, че шофьорите на бусове в околността шмекерували и често си товарели в каросерията вече отсечени дърва, които намирали по пътя.
Право на подпомагането имат нашенците с ниски доходи, като прагът се определя според възрастта и социалния статус на кандидата. В Пловдивско най-желани са помощите за твърдо гориво под формата на пари за покупката му. Всеки втори беден е поискал сумата за дърва и въглища да му бъде наплатена на ръка. Едва 133 от Пловдивска област, които се отопляват на твърдо гориво, са поискали помощта да им бъде дадена в натура. Веднага след тях се нареждат нашенците, които използват електрическа енергия (1893), топло енергия (128). Най-слабо е търсенето на природен газ – отпуснати са само 4 заповеди. За година борят на нашенците, които прибягват до топлинната помощ, се е увеличил с 2506. Причината е, че доходната граница на хората, които могат да се възползват от подпомагането, бе вдигната.
Новият базов доход за отопление е в размер на 150 лв., като той е равен на двойния размер на гарантирания минимален доход (75 лв.). Разширен е обхватът на подпомаганите нашенци чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ. Най-голямо е увеличението за рисковите групи – възрастни, хора с увреждания и самотни родители. Коефициентът при пенсионерите над 75 години, които живеят сами например е, 1,85 от Базовия доход за отопление. Така тази година доходният критерий при тях от 233 лв. скача на 277 лв. Ако в семейството има кръшкачи от училище, пък за него и за родителя се определя по-нисък коефициент за достъп. Това означава, че доходите на семейството трябва да са по-ниски, за да вземат помощта.
Месечният размер на целевата помощ е увеличен от 74,83 лв. на 91,10 лв. Така подпомагането за месеците ноември-март скача от 374,15 лв. на 455,50 лв. Това ще струва на хазната около 40 млн. лв. Същевременно социалните се отказали на 839 души от Пловдивска област достъп до безплатни дърва, въглища, еленергия, парно и газ. Това са хората, които не отговарят на едно или повече от условията за отпускане на подпомагането. Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес до 31 октомври.Те са достъпни и на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар