В Румъния вдигат всички пенсии с 40%! В България цената на тока с 30%

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В момента минималната е 145 евро, а средната – 270 евро Пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени с 40%. Това предвижда новото либерално правителство на страната в закона за държавния бюджет за 2020 г., предаде Ройтерс.

В момента минималната пенсия в Румъния възлиза на 145 евро, а средната – на 270 евро. Увеличението ще влезе в сила през септември догодина. Ръстът на пенсиите е предвид в закон, приет по време на предишното ляво правителство на страната, който настоящият кабинет на премиера Лудовик Орбан запазва. Последното увеличените на доходите на пенсионерите (малко над 5 милиона в Румъния) бе през септември т. г. и бе в размер на 15%.

Предвидените нови пенсии през следващата година по прогнози ще струват на хазната 24,8 милиарда леи или над 5 милиарда евро. Заради което се появиха критики, че Букурещ ще надхвърли много прага на бюджетния дефицит, определен от правилата на ЕС на 3% от БВП. За тази година в Румъния той е 4,4%, а за догодина правителството планира 3,6%. Заради увеличението на пенсиите Орбан призова народните представители да се въздържат от одобряване на други проекти, които предвиждат големи разходи.

„Намираме се в много трудна ситуация, бюджетът за 2020 г. не може да се справи с нови допълнителни разходи”, обясни премиерът.

За сравнение минималната пенсия в България е 219,43 лв (112 евро)., като от юли догодина е предвидено тя да стане 250 лева, а средната е 368 лв (188 евро)., която от юли 2020 г. тя ще нарасне на 412 лв.

В съседна Македония средната пенсия е 230 евро, в Сърбия – 220 евро, а в Унгария – 394 евро.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар