В Русия бе открит 390-каратов диамант. СНИМКА

В Русия бе открит 390-каратов диамант. СНИМКА

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фирмата „Алроса“ е добила най-големия диамант с високо качество в Русия през последните 10 години в диамантената мина „Маят“ в Анабарския район на Якутия, съобщиха от компанията.

Масата му е 390,7 карата.„Намереният диамант е светъл с нестандартна форма, ограден от жълто-кафяв ореол – уникална комбинация от маса, форма и цвят до момента. Преди това най-големият диамант със скъпоценно качество с тегло 401 карата бе намерен преди 10 години, през 2013 г. „, уточняват от компанията.


Находката е открита по време на нощно промиване на диамантените пясъци в участъка „Ебелях“ на мина „Маят“. Заедно с рекордния диамант служителите на компанията извличат и друг голям безцветен диамант с тегло 37,7 карата и класическа форма на октаедър.

В момента кристалите се изпращат за експертна оценка на морфологичните им характеристики.

„Намирането на един от най-големите диаманти в историята на Русия несъмнено е безпрецедентно събитие и отличен финал на сезона на промиване през 2023 г.

Специалистите тепърва ще проучват и оценяват в детайли потенциала на добития диамант и неговите характеристики, но без съмнение това е рекордьор както за нашата компания, така и за диамантената индустрия на страната„, заяви главният изпълнителен директор на Alrosa Павел Мариничев.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар