Путин

В Русия: преминаването на страната на противника вече е държавна измяна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руската Държавна дума (долната камара на парламента) прие на трето четене законопроект, който гласи, че преминаването на страната на противника в условията на въоръжен конфликт може да бъде приравнено с държавна измяна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Наказанието за държавна измяна е лишаване от свобода за срок от 12 до 20 години, както и глоба в размер до 500 хиляди рубли. Същите наказания вече ще се прилагат и за „участие на руски граждани или постоянно пребиваващи в Русия лица във въоръжени конфликти, военни или други действия на територията на друга държава, в които се използва въоръжение и военна техника с цели, противоречащи на интересите на Руската федерация“.

Освен това в наказателният кодекс се включва нов член, който предвижда наказание за „сътрудничество със специалните служби на чужда държава, международни или чуждестранни организации или с техни представители“. Под „организации“ се разбират структури, които действат „в интерес на специалните служби на друга държава, а също и чуждестранни компании или международни частни военни или разузнавателни компании“. Предвиденото наказание е лишаване от свобода от две до осем години и глоба в размер до един милион рубли.

Депутатите приеха и увеличение на наказанията за наемничество в чуждестранни въоръжени конфликти. Признатите за виновни ще лежат в затвора между седем и петнайсет години, като досега за това престъпление законът предвиждаше от три до седем години.

На гражданите, които са имали достъп до държавни тайни и са напуснали Русия в условията на влязла в сила забрана, може да бъде наложена глоба от 200 до 500 хиляди рубли или до четири години ефективна присъда. Ако престъплението е извършено от организирана група, предвиденото наказание е от три до седем години.

Към наказателния кодекс е добавен и нов член, според който призивите за дейности, насочени срещу сигурността на Русия, или възпрепятстването на работата на органите за сигурност, ще се наказват с глоба от 100 000 до 500 000 рубли и лишаване от свобода от две до четири години. При отежняващи вината обстоятелства се предвиждат от пет до седем години затвор и глоба от 500 000 до 2,5 милиона рубли.

Въвежда се и глоба в размер от 60 хиляди до един милион рубли за разпространение на символика и пропаганда на нацистки или други екстремистки организации. Наказанията за този тип престъпления включват и до четири години принудителен труд или лишаване от свобода за същия срок.

Хората, които извършват злонамерени действия във вреда на интернет връзките в Русия, вече могат да получат до три години затвор и глоба между 700 хиляди и 1,5 милиона рубли.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар