Бежанци

В Сарафово правят палатков бежански лагер за 600 души

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Сарафово, в буферната база на Министерство на отбраната, тази сутрин започва изграждането на палатков лагер от военни, с капацитет за 600 души, съобщава бТВ.

Бежанците от Украйна, които могат да остана в морските хотели до днес – 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово, където условията били базисни. Палатките са климатизирани и се изграждат по всички изисквания, които има за бежански лагер.

Снощи вицепремиерката Калина Константинова съобщи ненадейно, че прекратява плана за разселване на украинските бежанци във вътрешността на страната, след като два поредни дни към него имаше слаб интерес. Тези, които са крайно нуждаещи се, ще бъдат настанени в буферни центрове, каза още Константинова с обиден тон.

 

В неделя от Варна към вътрешността на страната тръгваха само петима като очакванията бяха за 200-250 души. От Бургас се преместиха 57. Вчера бройката беше по-голяма, като украинците допоследно не знаеха къде отиват.

От един от хотелите в Слънчев бряг трябва да бъдат изведени още 1000 души, а за днес са осигурени 3 автобуса. Записаните да ползват организирания транспорт са 122 души, вчера записаните са били 250. Половината от тях обаче се отказват от услугата, като казват, че ще намерят собствени варианти за настаняване и ще пътуват с личен транспорт.

Продължава и тенденцията украинци да напускат България и да се връщат обратно в страната си.

В момента тече реорганизация на процесите, тъй като голяма част от украинските граждани от хотелите още не са заявили твърдите си желания и къде биха искали да бъдат настанени, обясни областният управител на Варна Благомир Коцев за ситуацията по Северното Черноморие.  По думите му може да се наложи временно бежанците да тръгнат към буферни центрове, където да продължи анкетирането им.

„Оказва се, че много от хората са си намерили други начини да бъдат настанявани. Търсят се квартири, отиват при познати и приятели, така че този процес в момента тече“, обясни областният управител.

„Искаме да видим днес каква част от хората всъщност ще излязат от хотелите сами и тези, които са най-уязвими, разбира се, за тях ще бъдат осигурени държавни бази“, добави той.

Преди седмица беше обявено, че около 7000 бежанци трябва да бъдат преместени от хотели край Варна във ведомствени бази.

„Оказа се, че за последните 2 дни 3000 човека сами са си намерили алтернативни места за настаняване. В момента от тези 4000, които остават, смятаме, че днес и утре те ще намалеят драстично и могат да паднат до бройка 1000, което вече е съвсем поносимо за настаняване в държавните бази“, отбеляза още Коцев.

Близо 100 души – 74 възрастни и 23 деца, бежанци от Украйна, вече са настанени в базата на БДЖ в Паничище, казаха за БНР тази сутрин от пресцентъра на компанията. 25 украинци пристигнали снощи с влак от Варна до София, а след това – до Дупница, и с автобус са закарани и  настанени в базата малко преди полунощ. Капацитетът на базата е 120 души.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар