В света на криптоактивите всяка “жаба” има своите “15 минути слава”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Помните ли възхода на доджкойна? Той спада към т. нар. “мемекойни” – хиперспекулативни, ултранестабилни и най-често изключително странни криптоактиви, които обаче отново влизат в светлината на прожекторите след поредния “стратосферен” скок в цената на една от тях, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Става дума за “пепе”, криптовалута, вдъхновена от антропоморфна жаба, популярна в множество интернет мемета, чиято стойност скочи близо 7000 процента през първите 17 дни след пускането й на 16 април и към 5 май достигна пазарна капитализация от 1,8 милиарда долара, по данни на компанията за следене на данни “КойнГеко” (CoinGecko). В “пепе”-то са инвестирали около 100 000 души.Възходът на “пепе” поднови инвеститорския интерес към мемекойните като цяло и през първата седмица на май търгуваните обеми на този вид криптоактиви нараснаха до 2,6 милиарда долара спрямо 408 000 през предходната седмица, по данни на “Дюн аналитикс” (Dune Analytics).


“Мемекойните” проблясват в даден момент, това се е случвало и в миналото, когато пазарът е бил нестабилен”, казва Тод Грот от “КойнДеск” (CoinDesk). “Когато пазарът не се движи достатъчно бързо, търговците се заиграват с тези малки токени”.

Последната “мемелудост” идва в момент, когато биткойнът спря да расте, посочва Ройтерс. От средата на април досега най-голямата криптовалута е загубила 6 на сто от стойността си и е паднала под 27 000 долара.

“Пепе”-то, което се търгува за части от цента, междувременно загуби 60 на сто от пиковите си стойности към 5 май, макар и все още пазарната му капитализация да възлиза на внушителните 740 милиона долара. Това го прави третата най-голяма мемекриптовалута след доджкойна и шиба ину, родени като интернет шеги, но радващи се към момента на съответно 10 и 5 милиарда долара пазарна капитализация.

Кои са създателите на “пепе” така и не се знае, посочва Ройтерс. В уебсайта му се казва, че то е пуснато “за хората”, които “нямат екипна връзка или пътна карта” и е “напълно безполезно и има само развлекателна цел”. Това е най-бързо растящата криптовалута, базирана върху етереум, вторият най-голям блокчейн, според компанията за данни “Месари” (Messari).

Възходът му се дължи и на бързото му листване на големи централизирани платформи, включително “Байненс” (Binance), казва Чейз Дивънс, анализатор в “Месари”.

На сайта си “Байненс” изрично подчертава, че “пепе”-то “няма приложение” или “механизъм, който да подкрепя стойността му” и предупреждава, че платформата “не носи отговорност за понесени търговски загуби”, свързани с тази криптовалута.

Мемекойните принципно зависят от моментния интерес на пазарите. Доджкойн и шиба ину, съответно осмата и 15-тата най-големи криптовалути, често варират в огромни граници. Доджкойнът, например, който беше пуснат през 2013 г. се покачи с 12 000 процента до рекордни стойности през май 2021 г., преди да загуби над 90 на сто от цената си след това. Шиба ину също спадна с 90 на сто от пиковата си стойност, достигната през октомври 2021 г.

Пазарните експерти често предупреждават, че търговци и инвеститори могат лесно да се опарят от мемекойните. “Хората обичат да спекулират”, казва Мартин Лийнуебър от “МаркетВектор индисис” (MarketVector Indexes). “Аз бих внимавал много, преди да си купя мемекойн. Това си е чист хазарт”.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар