В седмицата на вота имало 3 млн. хакерски атаки в 3 общини – Региони – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Близо три милиона хакерски атаки е имало само в седмицата на парламентарните избори и то само в три общини у нас. Над 400 000 от атаките са от България.

Те са установени с помощта на специални сензори. Най-честата причина за атаките е търсенето на информация. Бумът, специалистите отдават на развитието на технологиите, но и на липсата на адекватни мерки за защита.

“У нас се наблюдава увеличаваща се вълна на кибератаките. Това се дължи както на факта, че новите технологии помогнаха на хакерите да се “въоръжат” с нови похвати, а от друга страна е това, че ние не сме взели адекватните мерки”, заяви Мирослав Стафанов – експерт по киберсигурност в Държавна агенция “Електронно управление”.

Заради съмнения за всяване на паника в деня на вота държавата е наблюдавала определени сайтове. Капацитетът й обаче позволява да се прави мониторинг на едва три от всички 266 общини.

“Те сканират за уязвимости дадената мрежа, намират такава и в следващият момент с екплойд те влизат вътре в мрежата. В днешно време е много лесно да се купи този екплойд – става все едно си купуваме примерно обувки от онлайн магазин. Можем да си го купим и да влезем. Всичко зависи от защитата”, каза още Стефанов

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар