В сезона на активност на кърлежите се препоръчва избягването на зони с висока трева и храсти, както и гористи местности. – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В сезона на активност на кърлежите се препоръчва избягването на зони с висока трева и храсти, както и гористи местности.

Носенето на дълги панталони покриващи глезените, високи ботуши, горни дрехи с дълги ръкави, шапка, вмъкването на панталоните в чорапите и на горните дрехи в панталоните, се счита като добра защитна мярка срещу ухапване от кърлежи. Това препоръчват здравните власти.

Също така хората се съветват да носят дрехи със светъл цвят.

Докато човек е на открито, желателно е да се преглежда, колкото се може по-често за евентуално полазили кърлежи. След всяко седене или лягане по земята, проверката е задължителна. Да се има предвид, че младите незрели форми на кърлежите (ларви и нимфи) са с малки размери и трудно забележими. За по-добра видимост може да се ползва лупа.

Преглеждат се особено внимателно задната част на коленете, слабините, под мишниците, зад ушите, корема, долна част на краката. Кърлежите могат да бъдат сбъркани с лунички, бенки или други пигметни петна по кожата.

Като допълнителна защитна мярка могат да се използват репеленти срещу кръвосмучещи насекоми и кърлежи. Репелените, макар и да не гарантират пълна защита, имат свойството да отблъскват кърлежите и да ги държат на разстояние от човек, чиято кожа или дрехи са обработени. Третират се дрехи и кожата по открити части на тялото.

Най-често репелентите съдържат някоя от активните съставки: диметилтолуамид, IR3535 и икаридин, посочват от Министерството на здравеопазването. Репеленти с перметрин са разрешени само за обработка на дрехи, платове, брезенти, инсектицидни мрежи и др.
Основни препоръки при употребата на репеленти

Репелентите се нанасят на равен тънък слой върху кожата, така че да се получи достатъчно омокряне, но без стичане;

При мазане на лицето с аерозол,  юпърво се пръска върху ръката, а после се разнася върху лицето, като не се маже близо до устата и очите;

При употреба върху кожата и дрехите на деца до 12 години, репелентите се нанасят от възрастен, като дланите и пръстите на ръцете не се обработват, за да не се погълне репелента от децата;

След прибиране на закрито репелентите се отмиват от кожата с вода и сапун;

Репеленти не се нанасят върху наранена или раздразнена кожа;

Репелентите не се нанасят едновременно със слънцезащитни продукти;

Pепеленти с диетилтолуамид не се препоръчват за деца на възраст под 2 години, бременни жени и майки-кърмачки;

Репелните с диетилтолуамид може  да причинят увреждане на синтетични материали (рамки на очила, каишки на часовници, изкуствени тъкани);

Peпелените с икаридин не се препоръчват за деца на възраст под 2 години;

Репелените с IR3535 не се препоръчват за деца на възраст под 1 година;

Ако върху тялото е открит кърлеж, следва незабавно отстраняване от медицинско лице или с помощта на пинсета в домашни условия.

Кърлежът трябва да се хване максимално близо до кожата и да се издърпа.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар