В. Симеонов е напът да стане първият държавник в европейската история, останал в аналите с едноличните си нападения над нощни дискотеки

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вицепремиерът Валери Симеонов е напът да стане първият държавник в европейската история, останал в аналите с едноличните си нападения над нощни дискотеки, в устрем да изключи бушоните на заведението, защото от него се носи музика.

И то в пика на летния сезон, в курорти, където хората отиват да се забавляват и където традицията повелява купонът да продължава след мръкване.

Това е вицепремиер, който не е чувал за основен търговски принцип: „Търсенето определя предлагането“. И законовите промени, за които ратува Симеонов противоречат на всяка икономическа логика.

Лоши ли са хората, които искат да пируват до сутринта в барове и дискотеки, в близост до вълните? Нужно ли е държавен ръководител да преподава уроци по морал или въздържание на гости от различни държави?

Вицепремиерът изтъква, че безшумните дискотеки са под земята, добре изолирани и никой не ги чува. Вероятно те са страхотно модерни в скандинавските страни, където никой не отива с идеята, че времето ще е чудесно, плажният пясък – топъл, водата нежна и под звездите може да се пее, танцува и дивее. Под земята, зад дебели стени, при пълна изолация се забавляват хората, които нямат избор за това да бъдат навън, под небето.

Независимо дали на плажа е издигната дискотека или става дума за весела компания, събрана край огън с барбекю и китари, хората се нуждаят от тази свобода. И тя включва отпушване на задръжките, загърбване на правилата – там е мястото, където само купонът е от значение. Това е време за безвремие и безгрижие.

Всъщност всички опит да бъде обяснено на чужденци какви ги върши българският вицепремиер се приемат като виц – никой не може да повярва, че подобен абсурд наистина се случва и че висш държавник, досущ като инспектор от общинска служба, атакува заведения и крещи, че всички трябва да се прибират по леглата, защото вдигат твърде много шум.

Да забравим за Слънчев бряг. Да се пренесем на Карибите. Плаж, палми, бар, нощ, звезди, жива музика, хора, потопени до кръста във вода с чаши в ръка. Смях, тих плисък на вълни. Изведнъж водата се раздвижва, мярка се пипало и трима туристи потъват под водата, а докато смаяните им приятели се оглеждат, направо на пясъка изскача бяла акула и поглъща певеца, заедно с бас китариста.

Работата е там, че нещо подобно се случва само в България – всичко друго е сценарий от филм. Под маската на грижа за покоя на обикновените хора се прокарва закон, който се намесва директно в туристическия бизнес.

Истината е, че България отдавна отмина всички потенциални възможности да се превърне в ексклузивна и елитна дестинация. По цялото Черноморие не е останало нито едно място, което да предложи лукс, какъвто разглезените клиенти желаят. Балканите се саморазпределиха. На България се паднаха бурните летни морски купони, младежите и порива им за свобода. Като лятна дестинация страната ни е постоянно търсена от млади хора, които искат да се веселят, да плащат малко и все пак да бъдат на морето. Никой и с нищо не пречи на семействата да избират измежду хиляди оферти по крайбрежието, които не са в непосредствена близост до дискотека.

Всяко твърдение, че въвеждането на ранен час за затваряне на заведенията повишава качеството на ваканционните преживявания, няма допирна точка с реалността.

Акциите на вицепремиера носят и още едно вредно международно послание: в България е толкова шумно, че никой не може да разчита на спокойна лятна почивка. Затова на депутатите се предлага да приемат закон, за да може гостите на страната ни поне някога да поспят.

Предложението на туристическото министерство курортите да бъдат разделени по своята функционалност, за да може да останат територии на веселието, е единствената разумна законова възможност. Абсурдно е да бъдат приравнени Белоградчик и Златни пясъци; Благоевград и Слънчев бряг и съответно на всяко от тези места заведенията да затварят в 23 ч. Логично е в градски условия хората да разчитат на защита от звуков терор. Логично е органите на реда да реагират на всеки сигнал за шумни купони – в частни домове или в извън работното време на заведения. Но да се приравняват изискванията за градска среда и тази за ваканционни преживявания, е абсурдно, нелогично, глупаво. Прилича на неосъзнат порив по казармени порядки и комично усилие за въвеждане на морални норми у „ваканцуващите“. Липсва само проект за тръба, която да свири за добро утро.

Активният сезон на българското Черноморие продължава два месеца и половина. Ако времето обаче се случи неблагоприятно, този период може да се свие на 50 дни. Гостите на летните курорти са там, защото се надяват на активна, пълноценна и безгрижна ваканция – това е идеята на всяка отпуска. Определянето на ясни правила за летните курорти и въвеждането на специален статут означава, че всеки собственик на обект ще познава своята територия; туроператорите ще могат да предлагат места за настаняване според вида на търсеното преживяване. Конфликтите между собственици на хотели, на заведения, на центрове за забава и гостите ще спрат веднъж завинаги.

Една от причините за крайно полярните мнения за условията в нашите курорти, споделени в социалните мрежи е, че хората отразяват емоцията спрямо очакванията, които са имали. Няма две мнения по въпроса за изгодните цени за почивка у нас. През тази година Слънчев бряг е на първо място в класацията на най-добро съотношение цена за настаняване-качество в оценката на Holiday Barometer for Holiday Expences, подготвена от Travel Money. Съпоставката е измежду 42 курорта в държави от цял свят на база разходи за настаняване и за дневни занимания.

Ако някой държи на пълното спокойствие, той отива в Турция и избира комплекс, предвиден само за възрастни. Когато туристът иска семейна ваканция в затворен комплекс и сигурност за малките си деца, той пак отива в Турция и то на място, обособено именно за такива посетители. Друг е характерът на Гърция, нещо съвсем различно се случва в Хърватия.

България е самобитна и уникална по свой начин, с друга култура, друг аромат и коренно различен чар. Презастроено или не, елитно или не, нашето Черноморие се радва на интерес от страна на постоянна група посетители, чиито финансови възможности им позволяват да си поживеят царски именно у нас. Разстоянията между отделните населени места са смешно малки, разнообразието е голямо.

Факт е, че когато човек напише на английски в мрежата „спокойна ваканция в България“, там никога не излиза Слънчев бряг, нито най-активните места по нашето Черноморие. Някой е публикувал въпрос в TripAdvisor: „Искаме да почиваме в България, защото е изгодно, но прочетохме, че Златни пясъци и Слънчев бряг са много шумни, а ние искаме спокойствие. Албена дали е подходящо място?“

Следва цяла серия отговори, като накрая се включва потребител, който е бил в нов луксозен хотел на Албена и който не може да се нахвали от удоволствието на почивката си. Междувременно всеки, който е бил в Балчик, Созопол, Несебър, Св. Константин и Елена, Равда, е споделил личното си мнение.

Днес в света 92 на сто от всички пътуващи първо се консултират с мненията в интернет и едва тогава взимат решение къде да отидат, по данни на Световната туристическа организация. А какво ще стане, когато започне да натежава броят на историите как хората, дошли за ваканция в България, които са отишли на бар, на дискотека, в 23 ч. е трябвало да се приберат, защото някой им е спрял музиката. Сякаш мама и татко са довели дечицата и те рано-рано са отишли да спинкат.

Точно две подобни лета са нужни, за да се забележи отлив с между 15 и 20 на сто от този тип гости, които посещават страната ни заради купона на плажа. Нито един турист, който се е почувствал прецакан, не се връща отново на същото място, за да провери дали случайно нещо не е станало по-добро. Този човек просто продължава напред по широкия свят, а междувременно всички туристически дестинации – от Албания, Гърция и Македония до Тайланд и Занзибар се преобръщат през глава, за да си осигурят интереса на същите тези хора.

Експериментът на тихия вице е повече от опасен – при страховитата конкуренция на пазара на ваканции, само една напълно скапана вечер за купон е достатъчна туристът да бъде загубен завинаги. А туристът не е един – те са стотици наведнъж! Целта на вицепремиера е да провали всичките вечери на младежите, които идват в България в името на купона, защото според него те трябва да са в леглата си в 23,30 часа. Какво се случва след такава вечер, когато държавен ръководител е влетял с шумомер в ръка и е изключил тонколоните? Няколко десетки видеоклипове в реално време показват на различни места по света акцията, а коментарите обикновено са убийствени. Тези десетки клипове се мултиплицират в десетки хиляди, защото едни споделят куриоза, други предупреждават за опасността да им развалят прекарването, трети се оплакват, че са били разочаровани. Валери Симеонов едва ли някога е помислил не само за тежката имиджова вреда от соловите си акции, но и за срама, който носи на правителството.

Какво печели България от обособяването на туристически зони със специален режим за звука? Външните дискотеки и заведения в курортите ще работят с ясни правила, а всички други, които са част от хотелски комплекси, където са настанени хора, ще се съобразяват с това обстоятелство. Градовете, които посрещат специални събития и провеждат концерти на открито или организират фестивали, също ще минават на този специален режим за точно определен срок от време.

Туризмът е сред водещите пера на българската икономика и е време Валери Симеонов да осъзнае, че това е индустрия на преживяванията. Печели се само тогава, когато туристите са доволни и оставят парите си с удоволствие.

Автор: Стефан Джендов
Източник: ГЛACOВE

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар