В Скопие започнаха с отстъпките за името – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Македония направиха първи стъпки и отстъпки по въпроса с името и спора с Гърция, който изглежда скоро ще приключи. Решителна крачка в тази посока направи Скопие, след като реши официално да се откаже от името “Александър Македонски”, което носат летището в македонската столица и магистралата, свързваща Македония и Гърция. Първият обект вече ще се казва “Международно летище Скопие”, а вторият – “Приятелството”, предаде БГНЕС.

Това стана ясно на съвместна пресконференция на македонския премиер Зоран Заев със Самуел Жбогар, шеф на делегация на ЕС в Скопие. Според думите му “тази стъпка на македонското правителство подчертава готовността на Македония за изграждане на добросъседски и приятелски отношения с Гърция”.

Скоро след това решението на Скопие бе приветствано от Атина. Гръцкото министерство на външните работи официално подкрепи решението на македонското правителство да промени имената на летището в Скопие и на магистралата от столицата до гръцката граница. “Надяваме се това да означава ново начало в отношенията между двете страни и двата народа… Поздравяваме днешното решение на македонското правителство да смени имената на летището в Скопие в “Международно летище Скопие”, както и магистралата от столицата до границата с Гърция в “Магистрала на приятелството”. Днешното решение е положителна крачка и обрат за всичко, което бе направено през последното десетилетие и което усложни отношенията между двете държави. Това е значимо развитие за справяне с иридентизма”, пише в официалното съобщение на гръцкото министерство на външните работи.

В същото време стана ясно и че в Скопие са готови да направят сериозна отстъпка и по отношение на най-големия спор – името на страната. И да приемат вариант, който съдържа географско понятие, посочи Заев в исказването си. Без да уточни обаче или дори да намекне какво точно. “Искам нашите граждани и тези на Гърция да знаят подробностите, но най-вече искам истински да успеем в преговорния процес. И поради тази причина в тези моменти е необходима известна доза на внимателност. Да дадем шанс на успеха, но в същото време ще кажа следното: Ние сме готови да приемем географско определение и тук ще спра, защото този въпрос е съществен и трябва да дадем шанс чрез преговори да намерим решение”, каза още македонският премиер.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар