В Скопие оптимисти за решаването на спора за името – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всичко, което правим, ще бъде подложено на референдум. Както ние, така и Демократичният съюз за интеграция, и ВМРО-ДПМНЕ и други партии имаме едни и същи или приблизителни позиции, каза македонският премиер Зоран Заев, предаде БГНЕС. Македонският министър-председател беше в Струга по повод църковния празник Водице.

Той изрази увереност, че ще бъде намерено решение за проблема, който Гърция има с конституционното име на Република Македония. “Оптимист съм, смятам, че между две страни, които са приятели и възнамеряват да бъдат още по-близки, ще бъде намерено решение, което да запази постиженията на двете страни и ще бъде от полза за техните граждани”, каза Заев в отговор на журналистически въпрос.

Премиерът отбеляза, че за същността на преговорите, предложенията, предоставената рамка, не трябва да се говори публично, за да не се разрушат възможностите за успех в преговорите. Виждате, че процесът е прозрачен, искаме национален консенсус за вземане на решение и в крайна сметка то ще бъде потвърдено от гражданите на референдум. Убеден съм, че ако сме внимателни, като си даваме сметка и за гръцката страна, ще намерим решение на този въпрос, който ни мъчи от 25 години, каза Заев.

Що се отнася до решението на президента на Македония Георге Иванов да наложи вето върху закона за езиците, Заев каза, че всичко, включено в Закона за насърчаване на езиците, е в съответствие с Конституцията на Република Македония. Заев потвърди, че вече е уговорена среща с неговия гръцки колега Алексис Ципрас на 24 януари в Давос.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар