В Турция очакват инфлацията да нарасне до над 66%

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Предвижда се годишната инфлация в Турция да нарасне до 66,3% през февруари, съобщи Анадолската агенция според собствено проучване.

Годишната инфлация през януари беше 64,86%, а през декември – 64,27%.

Според десет икономисти месечната инфлация ще бъде средно 4,04%, като прогнозите им варират между 3,4% и 5%, информира БТА.

Месечната инфлация през януари беше 6,7%. Турският статистически институт ще обяви индекса на потребителските цени за февруари в понеделник, 4 март.

В същото време БВП на Турция е нараснал с 4,5 процента на годишна база спрямо 5,5 на сто през 2022 година, сочат публикуваните днес данни на Турския статистически институт, цитирани от държавната телевизия ТРТ Хабер.

Темпът на растеж на БВП на страната е бил 4 процента през последното тримесечие на 2023 г. спрямо последното тримесечие на предходната година, когато е бил 3,3 на сто. Според проучване на Анадолската агенция прогнозите бяха, че икономиката на страната ще нарасне с 3,97 на сто през последното тримесечие и 4,4 на сто през цялата година.

Общият БВП възлиза на 1,12 млрд. щатски долара, изчислен на база на текущия валутен курс в страната.

БВП на глава от населението се изчислява на 13 110 турски лири (около 307 хлд. щатски долара), сочат данните на Тюркстат, цитирани от БТА.

Крайните потребителски разходи на домакинствата са нараснали с 12,8 на сто на годишна база през 2023 г, а делът им в общия БВП на страната е 59,1 процента. Износът на стоки и услуги е намалял с 2,7 на сто през 2023 г., докато вносът се е увеличил с 11,7 на сто в сравнение с 2022 г.

С тези данни Турция бележи най-висок икономически растеж спрямо страните от Европейския съюз (ЕС) през 2023 г., посочва още ТРТ.

Министърът на финансите Мехмет Шимшек коментира след публикуването на данните, че средносрочната икономическа програма на страната, която започна да се прилага през третото тримесечие на м.г., е дала добри резултати, като те са видими и през последното тримесечие на годината.

“Близо една трета от икономическия растеж през 2023 г. идва от инвестиции в машини и оборудване, които увеличават производствения капацитет на страната”, заяви Шимшек, цитиран от ТРТ.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар