В Украйна започва нова вълна от COVID-19

В Украйна започва нова вълна от COVID-19

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Украйна започва нова вълна от COVID-19, предаде Укринформ.

В страната постепенно расте заболеваемостта от коронавируса и все повече хора се настаняват в болници. В момента регистрираните болни в близо 45-милионната страна са 11 500, а над 3000 са на болнично лечение. Това заяви пред агенцията главният санитарен лекар Игор Кузин.Това е началото на есенна вълна. Очаквахме го, вече трета година през септември заболеваемостта от КОВИД-19 се покачва и ще започне да спада през март-април, а може би в началото на май, каза той.


Ключов показател за украинските медици е броят на хоспитализациите заради коронавируса. След като по-рано се регистрираха средно под 1000 хаспитализации седмично, през последните седмици броят им расте. През по-миналата седмица в болници бяха настанени 2600 пациенти с COVID-19, а сега вече са около 3100, посочи специалистът, цитиран от БТА.

По думите му всяка седмица се увеличава с 10-15 на сто и броят на тестваните пациенти. Почти винаги се използват бързи тестове на ниво първична медицинска помощ. Количествата ще стигнат до края на годината. Украйна разполага и с 1,3 милиона писиар тестове плюс още толкова като резерв – те ще са достатъчни до първото тримесечие на 2023 г. Киев получава тестове като хуманитарна помощ и купува такива със средства от грантове, отбеляза Кузин.

Украинското здравно министерство обмисля възможността да предложи втора бустерна доза ваксини на всички желаещи, добавя Укринформ.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар