В Украйна освободиха руски журналист след повече от година в ареста – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Апелативният съд в Киев реши да освободи ръководителя на портала РИА Новости Украйна Кирил Вишински от ареста, предаде БГНЕС. Превантивната мярка е променена в лично задължение, като журналистът ще бъде задължен да се яви в съда или при следователя при поискване. Отбелязва се, че Вишински е бил в ареста повече от 400 дни. Делото по инкриминирането му е насрочено за 15 септември.

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) приветства решението на съда да освободи Кирил Вишински от ареста, заяви генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиереш.

“Днес приветстваме решението на съда да го освободи от ареста преди изтичането на официалния срок”, цитира изявлението на организацията РИА Новости.

Тя отбелязва, че “предварителното задържане на Кирил Вишински е трябвало да приключи на 4 ноември 2018 г. или дори по-рано”.

“Не разбираме защо украинската съдебна система неоснователно удължи срока на задържането му. Според нас е очевидно, че Вишински стана мишена в отмъщение за журналистическата му дейност”, се казва в коментара.

Организацията също така заяви, че “украинските власти трябва да разберат, че журналистите имат право свободно да изразяват своето мнение, включително различно мнение, при отразяването на въпроси, които могат да се считат за противоречиви”.

Вишински бе задържан в Киев на 15 май 2018 г., два дни по-късно градският съд в Херсон го арестува. Журналистът беше информиран, че е заподозрян в подкрепа на Донбас и в държавна измяна. Максималното наказание по този член предвижда до 15 години затвор. Съдът удължи превантивната мярка на Вишински осем пъти под формата на задържане.

Самият Вишински нарече обвиненията срещу него лъжа и манипулация и отбеляза, че по време на работата си като главен редактор на РИА Новости Украйна, СБУ никога не е отправял оплаквания към него.

Руският президент Владимир Путин нарече ситуацията безпрецедентна, като заяви, че Вишински е бил арестуван “заради пряката си професионална дейност, за упражняване на журналистическата си функция”. Москва изпрати протестни ноти до Киев с искане за прекратяване на насилието над членове на пресата.

Представителят на ОССЕ по свободата на медиите Арлем Дезир изрази сериозна загриженост относно действията на Киев по отношение на РИА Новости Украйна. Коментирайки ситуацията с Вишински, генералният секретар на ОССЕ Томас Гремингер подчерта, че всички страни на организацията са се ангажирали да създадат условия, при които журналистите да могат да изпълняват задълженията си в друга участваща държава и следователно трябва да спазват международните стандарти и да не се намесват в работата на медиите. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар