В хотели и ресторанти работят за най-малко пари – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Работниците в хотелите и ресторантите у нас получават най-малко пари. Поне това сочат официалните данни на националната статистика. През последното тримесечие на 2017 г. в този сектор средната заплата е била 647 лева. И макар да се отчита също и трайна тенденция за увеличаване на заплащането (от 600 лева през аналогичния период на 2016 г.), работещите в местата за настаняване и кръчмите официално получават най-ниските доходи у нас. Реално обаче нещата едва ли стоят точно така, поне по отношение на сервитьори и бармани, огромна част от които се радват и на бакшиши.

На второ място по ниски заплати се нареждат строителите. В този сектор средното месечно възнаграждение през периода октомври-декември 2017 г. е било 847 лева. За малко повече – 858 лева, работят хората, заети в администрацията и спомагателни на нея дейности. В селското, горското и рибното стопанство пък са взимали средно по 873 лева. Малко по-големи са заплатите на работещите в секторите по управление на води и отпадъци. Там за четвъртото тримесечие средно са взимали по 916 лева. В преработвателната промишленост пък са получавали по 959. В сферата на културата, спорта и развлеченията заплатите са били с по 9 лева повече. Служителите в транспорта, куриерските услуги, пощите и складовете са последните, чиято средна заплата е била под хилядарка – 985 лева.

Служителите в автосервизите, автокъщите и дилърите на нови автомобили са получавали средно по 1019 лева в края на миналата година. Малко повече – по 1067 лева, са взимали хората, работещи в сферата на продажба и наемане на имоти. Социалните работници и служителите в здравните заведения са следващите в класацията с по 1131 лева. Средната заплата на държавните чиновници през четвъртото тримесечие на 2017 г. е била 1219 лева. Хората на науката са взимали по 1586 лева, а с 4 лева повече са били средните заплати в добивната промишленост. Заетите във финансовата и застрахователната сфера са се подписвали срещу 1783 лева средно.

На най-високи заплати в България се радват хората, работещи в енергийните предприятия, както и тези в телекомуникациите. Първите са взимали средно по 1808 лева през последните месеци на м.г. Вторите, традиционно са рекордьори и остават такива. Средната заплата в сектора е била 2448 лева.

За цялата българска икономика през разглеждания период средното ниво на заплащането е 1095 лева, показват изчисленията на НСИ. Отчита се и увеличение спрямо предходното трето тримесечие – с 5.6%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са “Образование” – с 19.2%, “Операции с недвижими имоти” – със 7.7%, и “Други дейности” – с 6.2%.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар