В Хърватия бе открит нов масов гроб от войната през 1990г.

В Хърватия бе открит нов масов гроб от войната през 1990г.

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хърватските власти съобщиха днес, че са открити останките на десет души на сметище край източния хърватски град Вуковар, където през 1991 г. се водиха интензивни боеве по време на войната за независимост на Хърватия, съобщава инфорвационният сайто Болкан инсайт, цитиран от БТА.

Телата са открити сред битови и животински отпадъци. Мястото е вторичен гроб, което означава, че жертвите вероятно са били погребани някъде другаде, преди да бъдат прехвърлени на сметището.

Хърватският министър на ветераните от Отечествената война Томо Медвед и главният прокурор Иван Турудич посетиха мястото, където от известно време продължават разкопките.

Томо Медвед заяви, че според предварителните проучвания останките са били преместени от първичния гроб на сметището Петровачка дола през първата половина на 1992 г., по време на временната сръбска окупация на Вуковар.

“Факт е, че според първите предварителни проверки имаме работа с жертви от Отечествената война”, каза Медвед, имайки предвид войната за независимост на Хърватия (1991-1995 година). Той добави, че са били намерени и цивилни дрехи.

Останките ще бъдат изпратени в Института по съдебна медицина в Загреб, където ще бъдат извършени анализи за установяване на самоличността както на жертвите, така и на извършителите.

Вуковар беше обсаден в продължение на три месеца от югославската армия и сръбските паравоенни формирования, които екзекутираха няколкостотин хърватски войници и цивилни след падането на града през ноември 1991 г. Около 900 бойци загинаха при отбраната на Вуковар, а още около 600 бяха убити, след като бяха заловени. При ожесточения обстрел на града загинаха и около 1000 цивилни. Все още не е известна съдбата на 1406 души, както и мястото, където са погребани тленните останки на 391 загинали.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар