В 15 области в страната е доказано разпространението на британския вариант на COVID-19 – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Във всички  лечебни заведения в област Благоевград се спират плановите операции. Спешната хирургия  в областния център ще се извършва по график, уточнен между държавната и частната болница в  града.  Половината от отделенията  отново  разкриха легла за прием на болни от коронавирус.  Кореспондентът ни Кети Тренчева с още информация: 

На среща в Регионалната здравна инспекция  директорите на четирите  лечебни заведения  в областния център са  обсъдили възможностите за разкриване на допълнителни легла за пациенти с усложнения от коронавирус, без това да пречи на  другите спешни случаи.  С оглед на това  държавната  и частната болници  по график  ще се редуват да приемат  пациенти , които спешно се нуждаят от оперативна  интервенция, информира д-р Огнян Митев, директор на най- голямото лечебно заведение: 

“По 2 седмици ще даваме на разположение, съответно за спешните случаи, хирургичните. Започваме ние – в тази и следващата седмица”.

Държавната болница  е поела  ангажимент за разкриване  на сто ковид-легла , като в момента се преобразуват още отделения.  За последните 10 дни случаите са  се увеличили близо три пъти: 

“Преди десетина дни бяха под, 30 сега са 80”.

 Болниците в Разлог, Гоце Делчев , Сандански и Петрич също са  запълнили  капацитета на Ковид-отделенията си.  

Към момента желаещите да се имунизират  са в пъти повече от   наличните ваксини , признават от РЗИ. 

В 15 области в страната е доказано разпространението на британския вариант на COVID-19. Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол. 

За резултатите съобщава Националният център по заразни и паразитни болести. След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 – у нас и в Германия, британският вариант на вируса е потвърден при 303 от пробите.

Южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на коронавируса не са потвърдени у нас.

Данните за денонощието

497 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2971 теста, което означава, че положителните проби са над 16%.

През последните 24 часа са починали 21 души, а излекуваните са 385. Броят на хоспитализираните е 5776, като от тях 456 са в интензивно отделение. Най-много са новите случаи в София-град – 160. Следват Пловдив – 30 и Плевен – с 29.

Ваксини са били поставени на 1513 души, като общо ваксинираните лица с втора доза са 50 056. Междувременно у нас пристигнаха още 21 060 дози от ваксината на “Pfizer”, като те ще бъдат разпределени в страната. През март очакваме общо 105 хил. дози от препарата. Ще има доставки и от другите две одобрени в ЕС ваксини – “Modernа” и “AstraZeneca”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар