Промяната

Газова криза: Имаме газ до края на септември, положението с доставките е критично

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

итуацията с доставките на газ за България е сериозна, дори критична. Количествата газ са подсигурени само до края на септември, но те не стигат, за да задоволят потреблението у нас до края на годината. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов на брифинг в Министерски съвет. България остава без газ, предупреди депутат от ДПС

Договорените 7 танкера с втечнен газ всъщност не били договорени, а само била изпратена оферта за доставка на 3 танкера до края на тази година и възможност за доставка на останалите 4 догодина. България ще получи още 7 кораба евтин втечнен газ от САЩ

Не е гарантирано и разтоварването на танкерите на газовите терминали. България трябва да намери начин да осигури разтоварването на танкерите, най-вероятно като купи от други държави свободни времеви “прозорци” на терминалите. Това значително ще оскъпи доставката на газа, обясни Христов. Можем ли да избегнем газова криза без руски газ?

Евтиният азерски газ реално е скъп

Газовите доставки от Азербайджан, представени като 4 пъти по-евтини, всъщност били в пъти по-скъпи за 2/3 от договорените количества, твърди служебният енергиен министър. Обявиха кога газът ще поевтинее и кога ще дойде евтиният азерски газ

“Булгаргаз” е в сериозна финансова криза, а компанията не може да плати дори тези договорени количества газ. Ще ни стигнат ли 7-те танкера с втечнен газ и фалира ли “Булгаргаз”?

Ситуацията е критична, а Министерството на енергетиката ще работи денонощно, даже и през уикендите и е мобилизирало всички свои ресурси, за да реши възможно най-бързо проблемите с газа.

“Подготвяме търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон. Търсим начини за рефинансиране на “Булгаргаз” и за преговори за понижаване на цената в общия микс на доставките на газ”, каза Росен Христов. “Булгаргаз” продава руски газ през посредник, слага ни 20 евро надценка

Разчитаме на кризисен щаб да реши проблемите
Служебното правителство създава кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката. Задачата му ще бъде да измисли начини да бъдат осигурени доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и намаляване на цените на горивата и на електроенергията.

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев, като в него ще влизат хора от министерствата, от КЕВР, от ДАНС, от работодателите и синдикатите. Кризисното звено ще работи нон-стоп, включително и през уикендите, каза служебният премиер Гълъб Донев.

Служебното правителство обеща да направи всичко възможно, за да гарантира сигурни доставки на газ и предвидимост на цените, така че хората и бизнеса да бъдат сигурни, че ще има газ до края на отоплителния сезон.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар