„Газпром“ е готов да увеличи доставките на газ за Европа

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският енергиен гигант „Газпром“ е готов да увеличи доставките на природен газ за Европа, предаде днес агенция „Интерфакс“, позовавайки се на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитирана от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че новината идва на фона на ръст на цените на газа.

„Интерфакс“ съобщава също, че Песков е уверил, че „Газпром“ се интересува от сключването на повече договори за газови доставки. Говорителят е коментирал ниските нива на запаси от газ в газохранилищата в Европа.

„Възможно ли е да се вземе повече газ от „Газпром“ за запълването им? Възможно е. Нещо повече компанията вече е изпълнила всички допълнителни поръчки (за доставки)“, каза Песков.

„Газпром“ бе обвинен от Международната агенция за енергията (МАЕ) и някои евродепутати, че не прави достатъчно за увеличаване на доставките си на газ за Европа, където цените на газа скочиха рязко.

Песков потвърди, че „Газпром“ изпълнява ангажиментите си за газови доставки.

„Готов ли е „Газпром“ за сключване на още договори? „Газпром“ има интерес от това. Така е, защото нашите потребители в Европа са основните ни партньори“, каза говорителят.

Референтните цени на газа в Европа нараснаха с повече от 250 процента тази година, което доведе до увеличаване на цената на тока и вторични ефекти върху индустрии, разчитащи на природен газ като основна суровина, сред които производството на изкуствени торове.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар