„Газпром“ е прибегнал до запасите си, за да стабилизира пазара

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският енергиен гигант „Газпром“ е започнал да използва запасите си, за да подава повече природен газ по тръбопроводната мрежа и да стабилизира скока на цените. Това заяви в интервю за Би Би Си заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

Рябков отхвърли всякакви предположения, че Русия лишава от газ европейския пазар, където електроенергията и синьото гориво рязко поскъпнаха тази година, след като недостатъчните доставки съвпаднаха със силно търсене в икономиките, възстановяващи се от ковид пандемията.

„Ние подкрепяме енергийната сигурност на Европа; искаме да работим съвместно . . . „Газпром“ всъщност започна да изпомпва от резервите си в тръбопроводите, за да стабилизира пазара“, каза заместник-министърът пред програма на Би Би Си, без да навлиза в подробности.

Информационна агенция Интерфакс, позовавайки се на данни от Gas Infrastructure Europe, съобщи, че „Газпром“ е изпомпвал газ от хранилище в Хайдах, Австрия, за един ден на 7 октомври след скока на цените до рекордно високо ниво.

Работим съзнателно, тихо, трезво за стабилизиране. Не е в наш интерес да разклащаме лодката допълнително“, посочи Рябков.

По думите му Русия би предпочела „мечи пазар“ (с най-малко 20 на сто спад на цените – бел. ред.).

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия води преговори с Русия за закупуване на спешни резерви на природен газ от името на ЕС, опитвайки се да ограничи рекордно повишаването на цените на горивата, съобщи в понеделник британското издание The Telegraph, позовавайки се на източници от Европейския съюз.

В сряда пък се очаква Европейската комисия да публикува своя „инструментариум“ за националните правителства, целящ да помогне за ограничаване на въздействието на натиска, провокиран от високите цени на газа.

Седмица по-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Кремъл е готов да доставя повече петрол и природен газ за стабилизиране на пазарите на горива.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар