“Газпром” намали доставките за френската “Анжи”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Френската група “Анжи” съобщи в комюнике, че е била информирана от “Газпром” за намаляване на газовите доставки от днес поради разногласия между страните по прилагането на договори, предаде Ройтерс.

Доставките на “Газпром” за “Анжи” са намалели значително от началото на войната в Украйна до около 1,5 тераватчаса месечно напоследък спрямо общо 400 тераватчаса годишно в Европа, допълва френската енергийна компания.

“Както беше обявено по-рано, “Анжи” вече е осигурила необходимите обеми, за да изпълни ангажиментите си към своите клиенти и собствените си нужди, и е въвела множество мерки, за да намали значително всякакви преки финансови и физически въздействия, които биха могли да възникнат в резултат на прекъсване на доставките на газ от “Газпром “, се казва в съобщението.

Френската министър-председателка Елизабет Борн вчера призова компаниите до следващия месец да изготвят планове за пестене на енергия и предупреди, че те първи ще бъдат засегнати, ако в даден момент Франция няма друг избор, освен да въведе режим за доставките на газ и електричество.

Франция е по-малко зависима от някои съседни страни по отношение на вноса на газ от Русия, който представлява около 17 на сто от нейното потребление на газ. Въпреки това обаче опасенията за руските газови доставки остават.

“Анжи” вчера потвърди, че преговаря с алжирската “Сонатрак” (Sonatrach) за увеличаване на вноса от северноафриканската страна, която е голям износител на петрол и газ. Преговорите обаче са за средносрочни и дългосрочни договори и не се отнасят за идната зима, посочи вчера генералната директорка на френската група Клер Вейзан.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар