„Газпром“ обяви чиста печалба от 2,5 трлн. рубли за първото полугодие

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руската енергийна компания „Газпром“ съобщи, че през първото полугодие на тази година е регистрирала рекордна чиста печалба от 2,5 трилиона рубли, предаде ТАСС, като се позова на заместник-ръководителя на холдинга Фамил Садигов.

„Въпреки санкционния натиск и неблагоприятната външна среда през първото полугодие на 2022 година компанията „Газпром“ демонстрира рекордни показатели, що се отнася до доходите и чистата печалба съгласно Международните стандарти за финансово отчитане (МСФО)“, заяви Садигов, цитиран и от Интерфакс.„Чистата печалба е 2,5 трилиона рубли. След нанасянето на корекции по непаричните пера, включени в действащата дивидентна политика на компанията, размерът на дивидентната база е 2,4 трилиона рубли“, изтъкна заместник-ръководителят.


По-рано съветът на директорите на „Газпром“ препоръчваше дивидентите за първото полугодие да бъдат по 51,03 рубли на акция или общо 1,208 трилиона рубли.

„Газпром“ може да изплати междинни дивиденти за първото полугодие. Бордът на директорите на компанията във вторник реши неприсъствено да свика извънредно заседание по този въпрос, което ще се проведе на 30 септември присъствено.

„В бъдеще смятаме да се придържаме към действащата дивидентна политика и да предложим на съвета на директорите да бъдат изплатени не по-малко от 50 процента от коригираната чиста печалба“, каза още Садигов.

На годишното общо събрание, проведено през юни, акционерите на „Газпром“ не взеха решение за изплащането на дивиденти (препоръката на борда на директорите бе 52,53 рубли на акция). В същото време беше взето решение за еднократно увеличение през 2022 г. на данъка за „Газпом“ за добив на минерали за производство на газ с приблизително същата сума, която беше планирана да бъде изплатена като дивиденти – 1,244 трилиона рубли. Това предизвика паника на руския фондов пазар и срив на акциите на „Газпром“.

1 USD според актуалния курс се обменя за 61,75 RUB.

„Газпром“ съвсем отряза „Анжи“

Междувременно „Газпром“ съобщи, че напълно е спрял доставките на газ за френската компания Engie поради непълно плащане за доставките през юли, според канала Telegram на руската компания – след като първоначално ги намали.

„Към края на работния ден на 30 август „Газпром експорт“ не получи пълните плащания за газ, доставен на Engie (Франция) през юли по съществуващи договори“, съобщиха от пресслужбата на компанията.

„Газпром“ е позована указа на президента на Русия от 31 март „За специална процедура за изпълнение от чуждестранни купувачи на задължения към руски доставчици на природен газ“, според който доставката на природен газ на чуждестранен купувач е забранена, ако той не е платил изцяло в рамките на договорения срок, припомни Газета.ру.

Спирането на доставките на газ до пълното изплащане на предоставеното гориво ще настъпи на 1 септември. Engie вече получи известие в този смисъл, отбеляза руската компания.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар