„Газпром“ омекна и се отказа от намерението си да наказва Молдова

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският газов холдинг „Газпром“ съобщи тази сутрин, че е решил да не намалява количествата газ, пренасяни транзитно през украинска територия до Молдова, след като „Молдовагаз“ е отстранила нарушенията по плащанията за синьото гориво, получено през ноември, предадоха Ройтерс и ТАСС, на които се позова БТА.

„Газпром“ уточнява, че е получил средствата за газа, задържан на украинска територия, който е бил предназначен за молдовските потребители. Концернът допълва, че си запазва правото да намали газовите доставки за Молдова, ако тя не осъществява плащанията според договореното.Миналата седмица „Газпром“ обвини Украйна, че задържа и отклонява газ, предвиден за транзит към Молдова, и обяви, че от 28 ноември ще започне да намалява доставките. Молдовският вицепремиер Андрей Спину обясни, че газът, за който се твърди, че е задържан в Украйна, е част от резервите на Молдова и страната ще плати за него.


Газът, за който руската държавна компания „Газпром“ твърди, че е задържан в Украйна, е част от резервите на Молдова и страната ще плати за него, съобщи на 23 ноември Андрей Спину, цитиран от Ройтерс. „Газпром“ обвинява Украйна и Молдова в нещо, което не се случва. Целият газ, доставян до Молдова, ще бъде платен от Молдова“, написа той в Телеграм.

Ден по-рано, на 22 ноевмри, Украйна отрече твърдението на „Газпром“, че е задържала на своя територия неин газ, предназначен за Молдова, и обвини Русия, че използва синьото гориво като политически инструмент за ограничаване на доставките за Европа.

Русия не за първи път използва газа като инструмент за политически натиск. Това е груба манипулация на факти, за да се оправдае решението за по-нататъшно ограничаване на обема на доставките на газ за европейските страни, посочи в свое изявление „Операторът на газопреносната система на Украйна“ („Оператор ГТС України“). 

Според украинската компания целият природен газ, „приет от Руската федерация на входната точка „Суджа“ (на руско-украинската граница – бел. р.) за по-нататъшен транспорт до молдовските потребители, е прехвърлен към изходните точки (…) към Молдова в пълното си количество“.

Президентът на Молдова Мая Санду предупреди страната си да се подготви за сурова зима, тъй като е изправена пред енергийна криза, докато войната на Русия в Украйна заплашва енергийните доставки и повишава цените.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар