„Газпром“ пак спря газа на Латвия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Газпром“ събщи днес, че е спрял газа за Латвия заради „нарушаване на условията за получаване на газ“, предаде РИА „Новости“ без повече подробности. На практика страната получаваше само няколко часа газ.

Вчера латвийският газопреносен оператор Latvijas gaze обяви, че е възобновена покупката на природен газ от Русия.  Рига го прави това с посредник и в евро, а не директно от „Газпром“. Като не се уточнява коя е компанията с аргумента, че информацията е „търговска“. До 1 януари 2023 г. в Латвия според решението на парламента трябва да влезе в сила пълна забрана за доставки на руски газ.

От 1 април „неприятелски“ държави трябва да плащат газа в рубли, а не в евро или долари. Вследствие на това изискване тогава бе спрян газът на България, Полша, Финландия и Нидерландия и Прибалтийските страни. До днес страните, на които Русия напълно е спряла газа, са 12. Намерението на страните от ЕС докрая на тази година поетапно да приключат с употребата на руския газ. В момента консумацията му в ЕС е паднала до 20 %.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар