„Газпром“ спря доставките и за Нидерландия, която отхвърли наложената схема в рубли

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„ГазТера“ (GasTerra) вече няма да получава газ от Газпром (Gazprom) от 31 май, след като отказа да приеме наложената от Москва схема за плащане в рубли, заявиха двете компании в понеделник, предаде Ройтерс (Reuters).

GasTerra, която купува и търгува с газ от името на нидерландското правителство, заяви, че е договорила от алтернативни доставки за 2 милиарда кубически метра (bcm) газ, които е очаквала да получи от Gazprom до октомври.Компанията е 50% собственост на холандски държавни организации и по 25% на Shell и Exxon.


Нидерландия е четвъртата страна, на която Gazprom (Москва) спира доставките на газ заради това, че не приема новите изисквания за плащане, след България, Полша и Финландия. 

„Разбираме решението на GasTerra да не се съгласи с едностранно наложените от Gazprom условия за плащане“, написа нидерландският министър на енергетиката Роб Йетен в Twitter. „Това решение няма да има последствия за физическата доставка на газ до холандските домакинства.“

В изявление на GasTerra се казва, че компанията е решила да не приема схемата, която включва създаване на сметки, които ще се плащат в евро и след това се конвертират в рубли.

Подобни мерки биха могли да нарушат санкциите на Европейския съюз и също така – че начинът на плащане е свързан с твърде много финансови и оперативни рискове, се казва в изявлението.

От соя страна Gazprom отбеляза, че доставките на газ за GasTerra ще бъдат спрени, докато плащанията не бъдат уредени в съответствие с предложената от Русия схема.

GasTerra заяви, че многократно е призовавала Gazprom да се придържа към своите договорни методи на плащане и задължения за доставка.

„Не е възможно да се каже предварително какво влияние ще окаже отпадането на 2 млрд. куб. м руски газ върху ситуацията с търсенето и предлагането на европейския пазар“, добавиха от нидерландската компания.

Говорителят на Министерството на икономиката Питер тен Брюгенкате каза, че Нидерландия няма да задейства своя авариен план, като поиска от промишлените потребители да намалят потреблението на газ.

„Все още не разглеждаме ситуацията като заплаха за доставките“, каза той.

Говорител на националния мрежов оператор на страната, Gasunie, заяви, че не очаква прекъсвания в резултат на спирането на доставките от Gazprom за GasTerra.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар