Кирил Петков лъжа

Газът от Азербайджан – в пъти по-скъп, а не четири пъти по-евтин

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В края на юли Кирил Петков се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев и обяви, че България ще получава по-евтин азерски газ, който ще задоволи нуждите на страната.

„Ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна, за да не употребя думата „критична“ – обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов и поясни:
Противно на очакванията, имаме подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчни, за да задоволят потреблението до края на годината.

Прословутите договорени седем танкера не са договорени и в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на три танкера през 2022 г. и опция за доставка на другите четири през 2023 година.

Освен това не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали и трябва да намерим начин – вероятно чрез закупуване от трети страни – на свободни слотове за разтоварване, което допълнително значително ще оскъпи цената на газа, който ще бъде доставен до България.

Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена, че е значително по-ниска и то от порядъка на четири пъти, само за последните няколко дни, включително от вчера, е в пъти по-скъпа и то за две трети от договорените количества.

Има и още един проблем – продължи Росен Христов – и поясни, че той е свързан със сериозната финансова криза, в която се намира „Булгаргаз“. Положението е толкова лошо, че компанията е в невъзможност да се разплати дори за вече договорени количества.

Затова в Министерството на енергетиката са минали на денонощен режим на работа и подготвят търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон.
„Търсим начини за рефинансиране на „Булгаргаз“ и за преговори за снижаване на цената в общия микс на доставките на газ“ – обясни енергийният министър.

Преди неговото изявление говори министър-председателят Гълъб Донев. Той обяви, че е създал Междуведомствен кризисен щаб за енергетиката със задача „да предложи решение за овладяване на хаоса и разрухата в сектора“. От Щаба се очаква да предложи решение за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и за намаляване цените на горивата и електроенергията.

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики – Христо Алексиев. В него ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, както и представители на другите министерства, на браншовите организации, на ДАНС, на КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите.
„Контролът по изпълнението на възложените задачи на Междуведомствения кризисен щаб ще осъществявам лично“ – подчерта Гълъб Донев и даде дума, че ще гарантира на българските граждани и бизнес сигурност на доставките, предвидимост на цените и сигурност, че ще има газ до края на отоплителния сезон.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар